‘Barış Akademisyenleri’ üniversiteye öğrenci olarak geri dönüyor

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2019 Çarşamba 8:06 am - Güncelleme: 7 Ağustos 2019 Çarşamba 8:06 am

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) görevlerinden ihraç edilen Barış Akademisyenleri, üniversiteye öğrenci olarak geri dönüyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Anayasa Kürsüsü’nde çalıştığı sırada 7 Şubat 2017’de yayımlanan KHK ile ihraç edilen Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Tarih Bölümü’nü kazandı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde araştırma görevlisiyken ihraç edilen Canberk Gürer Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümüne, Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen araştırma görevlisi Onur Can Taştan da Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleşmeye hak kazandı.

‘ANKARA ÜNİVERSİTESİ’Nİ ÜNİVERSİTE HALİNE GETİRMEYE ÇABALAYACAĞIZ’

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, üniversite sınavına tekrar girmeye karar verdiğinde Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girmeyi düşündüğünü söyleyen Demirkent, sonrasında fikrinin değişmesini ise şu sözlerle açıkladı, “Oraya dönmenin, orada bizim soluduğumuz havaya benzer bir havayı soluyamayacak olmanın beni mutsuz edeceğini düşündüm. Yine de Ankara Üniversitesi’ne girip üniversite olmayan bir üniversiteyi üniversite haline getirmeye çabalayacağız.”

‘BELKİ BAŞKA BİR ÖĞRENCİLİK MÜMKÜNDÜR’

Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girmeyi puanı yetmesine rağmen istemediğini söyleyen Canberk Gürer ise şunları kaydetti, “Belki meslek de olabilecek şeyler okumak için sınava girdim. Siyasala girebileceğimi gördüm ama benim doktora eğitimim orada devam ediyor. Doktora eğitimi sırasında gittiğimde hissettiğim şeyleri lisans öğrencisi olarak hissetmek istemedim. Ankara Üniversitesi dönem üniversitelerinin içinde rektörünün üstün performansı nedeniyle sembol oldu. Ankara Üniversitesi bu haldeyken biz başka bir öğrencilik yapmaya çalışabiliriz. Belki başka bir öğrencilik mümkündür.”

1 Eylül 2016’da yayımlanan 672 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen araştırma görevlisi Onur Can Taştan da bu yılki üniversite sınav sonuçlarına göre Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı. Taştan şunları söyledi: “Yeni bir dil öğrenmeye vesile olsun diye dönüyorum. Üniversiteye yeniden dönecek olmak özel bir şey hissettirmiyor.”

‘DÖNECEĞİMİZ YER AYNI YER DEĞİL’

Demirkent ve Gürer dışında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Cenk Yiğiter de bu yıl Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne öğrenci olarak dönmeye hazırlanıyor. Ankara Üniversitesi’nin kayıt yapmasını engelleyen yönetmelik değişikliğine karşı yargı sürecini başlatan ve Ankara 18’inci İdare Mahkemesi’nin kararıyla yeniden kayıt yaptırmaya hak kazanan Yiğiter yeniden öğrenci olmasına ilişkin şunları kaydetti:

“Yargı kararının ardından Ankara Üniversitesi’nin belgelerimi talep eden bir davet yazısı göndermesi gerekirdi. Bunu göndermediler. Bu yıl kazanan öğrencilerle birlikte kayıt yaptıracağımı tahmin ediyorum. Orası benim yirmi yıl boyunca bulunduğum, yaşadığım bir kampüs. Döneceğimiz yer aynı yer değil. Orası katliama uğramış bir üniversite. Gittiğimizde kıymetli hocalarımızı bulamayacağız fakat öğrenci olarak yeniden var olacağız.”