‘Barınamıyoruz’ diyen üniversiteliler geceyi dışarıda geçirdi

Yayın tarihi: 19 Eylül 2021 Pazar 11:08 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 9:49 am

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte İstanbul’a gelen üniversite öğrencileri, artan kira ve yurt tutarları nedeniyle “Barınamıyoruz” diyerek bir araya geldi. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda toplanan gençler, barınma hakları için geceyi dışarıda geçirdi.

Son zamanlarda konut kiralarındaki fahiş ücret artışları sıkça gündeme geliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki artış ve yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze geldi.

Artan kiralar ve talebe yetişecek kadar evin bulunmaması nedeniyle öğrenciler, pansiyon ve yurtlara yöneldi. Bu konaklama alanlarının hali ise perişan. Penceresi olmayan ve içeriye tek kişilik bir yatak ile dolabın anca sığdığı bir odanın fiyatı 900 lira. İyi şartlarda kalmak isteyen öğrencilerin aylık minimum 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tüm bu koşulları protesto eden yurttaşlar ise “Barınamıyoruz Hareketi”ni kurdu. Hareket, kira fiyatları başta olmak üzere yurt ve pansiyon ücretlerini de protesto ediyor.

“Barınamıyoruz” diyen öğrenciler, Kadıköy’de bulunan Yoğurtçu Parkı’nda protesto başlatarak barınma haklarını talep ettiklerini söyledi. TELE1 ekibi de öğrencilere mikrofon uzatarak taleplerini sordu. Bir öğrenci AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak “Elinize, dizinize dursun diyorsunuz ama elimize dizimize duracak bir şeyimiz yok. Biz barınmak istiyoruz” diye konuştu.

Öte yandan bölgede öğrencilere destek olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal “Yoksul ailelerin çocukları yurt bulamıyor. Yurt bir barınma hakkıdır. Barınma hakkının sağlanmaması bir insan hakkı ihlalidir” ifadelerini kullandı. Tanal, geceyi öğrencilerle birlikte parkta geçireceğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grup adına basın açıklamasını okuyan genç ise “Sesimizi duyurabilmek için en ulaşılabilir seçeneğimiz olan banklarda buluşuyoruz. Mahallelerimizin parklarında sabahlıyoruz” dedi.

EYLEME POLİS ENGELİ

Öğrencilerin yaptığı basın açıklamasından kısa bir süre sonra bölgeye çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Eyleme engel olmak isteyen polis ekipleri ile CHP’li Tanal ve protestocular arasında gerginlik yaşandı. Tartışmanın ardından ekipler bölgeden ayrıldı. Öğrencilerin eylemi sabah saatlerine kadar devam etti.

 

‘Barınamayanlar’ bu geceden itibaren sokakta yatıyor