‘Barınamıyoruz’ diyen öğrencilere siyasi parti cezası

Yayın tarihi: 28 Ocak 2022 Cuma 10:21 am - Güncelleme: 28 Ocak 2022 Cuma 10:54 am

İzmir’de ‘Barınamıyoruz, geçinemiyoruz’ sloganıyla eylem yapan üniversite öğrencilerine ‘siyasi parti yöneticisi olunamaması’ cezası istendi.

Üniversite öğrencileri yüksek kira fiyatları ve yurtlardaki fiziki yetersizlik sebebiyle hemen her ilde sokağa çıktı. Sokaklarda kalan öğrenciler polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı birçok öğrenci gözaltına alındı.

İzmir’de de geçtiğimiz Eylül ayında ‘Barınamıyoruz, geçinemiyoruz’ sloganıyla eylem yapan 33 üniversite öğrencisi hakkında ‘Kanuna aykırı gösteri ve mala zarar verme’ suçlamasıyla savcılık tarafından iddianame hazırlandı. Öğrenciler hakkında “siyasi parti yöneticisi olunamaması” cezasının istenmesi dikkat çekti.

SİYASİ PARTİ YASAĞI

Eylem nedeniyle 28 Aralık’ta gözaltına alınıp bir gün sonra serbest bırakılan 33 öğrencinin “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma, mala zarar verme” suçlamasıyla yargılanmaları talep edildi. Öğrenciler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma” hükmünü düzenleyen 53. Maddesinin uygulanması da talep edildi. Bu maddeyle vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti yöneticisi olunamaması gibi cezalar verilebiliyor.

LeMan’dan ‘Barınamıyoruz’ kapağı