Barajlarda su seviyesi arttı; altyapı tamamlanan bölgelerde herhangi bir sorun yaşanmadı

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 4:27 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 4:32 pm

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, son 3 günde Edirne’ye metrekare başına 109.6 kilogram yağış düştüğünü ve bu yağışlarla birlikte kentin 1-,1,5 yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktarda barajlarda hacim artışı yaşandığını söyledi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaşanan kuvvetli yağış nedeniyle kentte devam eden altyapı çalışmalarını da değerlendirme imkanı bulduklarını ve altyapısı tamamlanan mahallerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, “Altyapısı tamamlanan mahallelerde herhangi bir olumsuz durum olmadığını ve sistemin sorunsuz çalıştığı gözledik. Bu bizim için de önemli bir referans. Demek ki bütün eleştirilere rağmen yapılan sistem çalışıyor, yapılan projeler doğru projeler, yapılan iş doğru iş” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştirerek, son 3 günde Edirne’deki kuvvetli ve şiddetli yağışın kente olan etkisini değerlendirdi. Trakya’nın son 91 yılın en kurak dönemini yaşadığını ve bu nedenle su kaynaklarında ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten Gürkan, son 3 günde bölgenin yağış almasıyla birlikte su kaynaklarında ciddi oranda artış yaşandığını söyledi.

Yağışlardan önce Süloğlu ve Kayalıköy Barajlarında ki su rezervlerinde düşüş yaşandığını belirten Gürkan, “Süloğlu Barajı’nın toplam su rezervi 14 milyon metreküpe düşmüştü. Doluluk oranı da yüzde 31 civarındaydı. Son yağışlarla birlikte doluluk oranı yüzde 46’ya ulaştı. 14 milyon metreküp olan hacmi de yaklaşık 21 milyon metreküp doluluğa ulaştı. 7 milyon metreküp artış söz konusu. 2017 yılından bugüne tamamen su aldığımız Kayalıköy Barajı’nın yaklaşık 150 milyon metreküp hacmi var. Bu barajımız da 8,5 milyon metreküpe düşmüştü. Doluluk oranı ise yüzde 6’ya düşmüştü. Bu bizi ciddi anlamda tedirgin etmişti. Süloğlu Barajı’ndan tekrar su almaya başlamış; Paşaçayırı mevkiindeki su kuyularını tekrar revize edip, orada 3 ilave kuyu açma çalışmasına başlamıştık. Ayrıca Paşaçayırdan aldığımız suyu Buçuktepe’ye ilettiğimiz 5,5 kilometrelik isale hattını duktil boru ile değiştirme çalışmasına başlamıştık. Ona da devam edeceğiz. Çünkü ileriye yönelik tedbirli olmakta her zaman fayda var. Bu çalışmalarımız devam edecek. Kayalıköy Barajı’nın 8,5 milyon metreküpe ve yüzde 6’ya düşmüş olan doluluk oranı son yağışlarla beraber yüzde 21’e ve 31 milyon metreküpe çıktı. Yani yaklaşık, 23 milyon metreküp su aldı. Bu bizim için sevindirici ve bizi ciddi anlamda rahatlatan bir gelişme oldu. Tabi bu rakamlar şunu da gösteriyor, Süloğlu Barajı’na 7 milyon metreküp, Kayalıköy Barajı’na da 23 milyon metreküp su ilavesi geldi. Bu yağışın miktarı ve yoğunluğu ile ilgili de herkese bir fikir vermesi gerekir. Baktığımızda Edirne’ye son 3 günde metrekare başına toplam 109.6 kilogram yağış düştü. Edirne’nin yağış ortalamasını metrekareye 24 kilogram olarak hesaplarsak, 109.6 kilogram yağış, 4 katından fazla bir yağış düştü.”

Söz konusu yağışlar nedeniyle belediyeye su baskını, yolda çökmeler, vidanjör talebi, kanalizasyon talebi gibi ihbarların geldiğini belirten Gürkan, “Söz konusu ihbarlara 2 greyder, 4 vidanjör, 2 kuka makinesi, 8 beko kepçe, 8 kamyon, 2 traktör, 12 adet pikap, 15 motopomp ve 205 personel ile müdahale edilmiştir. Şehir merkezinin muhtelif cadde ve sokaklarında yağış esnasında ve sonrasında trafik güvenliğine yönelik tedbirler alınmış, yollarda meydana gelen çökmelere rotmiks asfalt ve mekanik malzeme ile dolgu çalışması yapılmış, su baskını yapılan bölgelerde vidanjörlerle ve motopomplarla su tahliye çalışmaları yapılmış ve kanalizasyon hatlarında meydana gelen tıkanıklıklar kuka kanal açma aracı ile giderilmiştir” diye konuştu.

ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZI DEĞERLENDİRME İMKANI BULDUK

Şiddetli yağışlar sayesinde altyapı çalışmalarını test etme imkanı bulduklarını da belirten Başkan Gürkan, “Kendimizi test açısından, altyapı çalışmalarımızın testi açısından da çok doğal bir değerlendirme süreci oldu bizim için de. Yeni yerleşim bölgesinde 2020 yılında başladığımız, altyapısını tamamladığımız ve önceki yıllarda su baskınlarının, taşkınlarının yaşandığı Abdi İpekçi Caddesi, İlhami Ertem Caddesi, Hoca Ahmet Yesevi Caddesi, Dr. Sadık Ahmet Caddesi, Muammer Aksoy Caddesi, Ekol Hastanesi civarı, Şevki Arman Caddesi, E-5 Karayolu Talatpaşa Asfaltı Migros Kavşağı ile Olin Kavşağı’nda herhangi bir olumsuz durum olmadığı ve sistemin sorunsuz çalıştığı gözlenmiştir. Bu bizim içinde önemli bir referans. Demek ki bütün eleştirilere rağmen yapılan sistem çalışıyor, yapılan projeler doğru projeler, yapılan iş doğru iş. Altyapısı henüz tamamlanmayan bölgelerde sorunlar yaşadık. Özellikle iki mahallemizde Abdurrahman ve İstasyon mahallerinde. Oralarda da altyapıları henüz bitmediği için. Demek ki oradaki altyapıları da bitirdiğimizde burada da bu sorunlar yaşanmayacak. Altyapısı henüz tamamlanmayan ve 2021 yılında tamamlanması planlanan Güney Çevre Yolu kanalizasyon ve yağmur suyu taşıyıcı hatlarının yapımından sonra Güney Çevre Yolu ve Gar Müdürlüğü önü, Beykent Koleji civarı ile Kocasinan Mahallesi Gazeteci Kemal Özer Sokak, Hacılar Ezanı Camii civarında oluşan su birikintileri ve kanalizasyon tepmelerinin önüne geçilmesi öngörülmektedir” dedi.

Bölgede meydana gelen yağışlar neticesinde içme suyu temin edilen Süloğlu Barajı ve Kayalıköy Barajlarında toplam 30 milyon metreküpe yakın hacim artışı olduğunu belirten Gürkan, “Bizim Edirne’nin yıllık su ihtiyacı 18 milyon metreküp civarında bu son 3 günlük yağışla iki barajda 1-1,5 yıllık su ihtiyacımızı temin etmiş olduk. Ben çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Arkadaşlarım bugünden itibaren su basan yerlerde hem bakım hem temizlik çalışmalarına, mazgal temizliklerine devam ediyor. Su basan evlerle ilgili hasar tespit çalışması devam ediyor” diye konuştu.