Bankaların TL mevduat faizi yükselecek mi? Remzi Özdemir yanıtladı

Yayın tarihi: 22 Mart 2024 Cuma 1:11 pm - Güncelleme: 22 Mart 2024 Cuma 2:02 pm

Haber: Nilay Göl

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, “Bankaların TL mevduat faizi yükselecek mi?” sorusuna yanıt verdi. Özdemir, “Mevduat faizini aslında Merkez Bankası 60’ın üstüne atmaya çalışıyor” dedi.

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, TELE1‘de ekranlara gelen Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu.

Bilge Yurtdagülen’in “2001 krizinde öylesine bir işsizlik dalgası görmüştük ki artık işten çıkarılan insanların listesinin kapılara asıldığı bir dönemi gördük ama 2001 krizi ile karşılaştırdığımızda yanından dahi geçmiyor bugün yaşadıklarımız, öylesine ağır bir tablo. Sayın Özdemir, şunu soracağım; şimdi Merkez Bankası 20 milyar dolar sattı çare olmadı, bir yandan da Türk Lirası mevduat faizinin bankalarda yükseldiğini gördük bu karar öncesinde. Yani faiz yüzde 45’ken bankaların Türk Lirası mevduat faizini yüzde 50’nin üzerine çektiğini gördük, o da çare olmadı. Ve böylesi bir karar alındı. Şimdi Türk Lirası mevduat faizleri bankalarda acaba nasıl olacak? Bu noktada neler söylersiniz? Orada da bir artış bekler misiniz? Ya da artış olacak mı?” sorusuna yanıt veren Özdemir, şunları söyledi:

“Şimdi orada bir kısır döngü var aslında. Yani gerçekten çaresiz bir sorun var orada, onun çözülmesi gerekiyor. Onu ancak Merkez Bankası seçim sonrası çözecek. Çünkü, şu an çözecek bir kabiliyeti yok. Nedir o sorun? Bankalar vatandaştan topladığı parayı tekrar kredi olarak veremiyor. Bakın bireysel kredileri vermemek için ciddi anlamda Merkez Bankası’nın yaptırımları var, zorlukları var, karşılıkları var. Ticari krediler keza ‘ticari krediyi kimseye verme, sadece ihracatçıya ver’ diyor. Şimdi ihracatçıya evet şu anda faiz 50, kaçla verecek? 40’la mı verecek? 40’la verdi. Peki, aradaki 10 puanlık farkı kim sübvanse edecek? Yani banka 50’den 55’ten benden mevduatı alacak, ihracatçıya 40’la mı verecek? Peki, o aradaki fark… Bunu kamu bankaları dahi artık yapamıyor farkındaysanız. Eskiden kamu bankaları özellikle konut piyasasını ya da belirli piyasayı finanse ediyordu, düşük faizle sübvanse ediyordu. Ama ne oldu? Tam 2 defa art arda sermaye enjeksiyonu yapmak zorunda kaldılar kamu bankalarına. Şu anda varlık fonu en son işte gördük 500 milyon dolar borçlandı yurt dışından yüzde 9’la. Bunu büyük bir ihtimalle bankalara sermaye olarak enjekte edecekler ve yeniden belki bir kredi dalgası olacak, özellikle ihracatçıya. Ama özel bankalardan kimse kredi beklemesin. Bu nedenle kredinin verilmediği bir ortamda Türk Lirası mevduatını ne yapacaklar? İşte burada Merkez Bankası devreye girebilir. Merkez Bankası önceki yıl bir formül bulmuştu. Çünkü, bankalar ciddi anlamda ar rasyosu denilen bir zoraki, emrivaki bir uygulamayla bazı işyerlerine, fabrikalara, şirketlere, büyük şirketlere düşük faizli, zararına kredi vermişti. Onu sübvanse edebilmek amacıyla sadece bankalara enflasyona endeksli tahvil ihraç ettiler ve bankalar bunu aldı. Hatta özel bankalar biraz da güvenmediği için yeterince alamadı, kamu bankaları daha çok aldı. İşte yeniden enflasyona endeksli olmasa bile bizim bir süre önce dile getirdiğimiz süper bono dediğimiz bir bononun özel bankalara teklif edilebileceğini düşünüyorum. Yani bankaların elindeki likiditenin ancak bu şekilde alınabileceğini düşünüyorum. Peki, süper bono vatandaşa teklif edilebilir mi? Bence vatandaşa teklif etmeyecekler. Eğer etmiş olsalardı şu anda o kur korumalı denilen olay başımızda olmazdı. Ama bankalar vasıtasıyla bunu çekecekler. Peki, mevduat faizi nereye kadar gidebilir? Mevduat faizini aslında Merkez Bankası 60’ın üstüne atmaya çalışıyor.”

Kaynak: HABER MERKEZİ