Banka kartları ve kredi kartları hakkında değişiklik: 9 taksite çıkarıldı

Yayın tarihi: 11 Ocak 2019 Cuma 5:39 am - Güncelleme: 11 Ocak 2019 Cuma 11:05 am

BDDK’nın banka kartları ve kredi kartlarıyla ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik değişikliğine göre BDDK, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın görüşü alacak.

Resmi Gazete’de yer alan değişiklik duyurusu şöyle:

“10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sekizinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.”

YEDİNCİ FIKRANIN YENİ HALİ

“(7) Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak Kurulca belirlenir.”

YEDİNCİ FIKRANIN ESKİ HALİ

Değiştirilen 7. fıkranın eski hali şu şekildeydi:

“Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez. Bu süre; elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, taşımacılıkla ilgili harcamalarda, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda 6 ay, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanır.”

Böylece yapılan değişiklikle, kredi kartı harcamaları ve nakit çekimlerde yapılabilecek taksit sayısının belirlendiği madde düzenlenirken, taksit sürelerinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak BDDK tarafından belirleneceği bildirildi.

Öte yandan yönetmeliğin aynı bölümünde yer alan, “Kurumsal kredi kartları ile mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemez.” maddesi de kaldırıldı.

‘ESKİ TAKSİT SAYILARI GEÇERLİ’

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben , konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eski taksit sayıları geçerli. Kurul’a yetki alındı, orada daha hızlı olmak açısından. Kurul, eski yönetmelikteki taksit sayıları aynı olacak şekilde kararını aldı ve bugün Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği’ne gönderim yapıldı. Basına da duyurusu yapılacak.” ifadelerini kullandı