Balyoz mağduru komutan orgeneral oldu… Genelkurmay başkanlığı yolu açıldı

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2024 Perşembe 10:13 pm - Güncelleme: 1 Ağustos 2024 Perşembe 10:13 pm

Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı. FETÖ kumpası mağduru Korgeneral Levent Ergün Orgeneral oldu. NATO toplantısında boş bardakları toplayan Tümgeneral Göksel Kahya emekli edildi.

Yüksek Askeri Şura, kararı ile 30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

ODA TV’de yer alan habere göre; FETÖ’nün kumpas davalarından sözde Balyoz Darbe Planına ilişkin davadan 13 yıl hapis cezası alan Korgeneral Levent Ergün YAŞ kararıyla Orgeneral oldu. Levent Ergün orgeneralliğe birinci sıradan terfi etti. 57 yaşında olan Levent Ergün, 4 yıl orgenerallik rütbesinde kalabilir bu sürede kuvvet komutanlığı da yapabilir.

Böylelikle Levent Ergün’e Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılmış oldu. 13 yıl hapse mahkum edilen Ergün, kumpas ortaya çıkınca 2015’te tuğgeneralliğe, 2018’de tümgeneralliğe terfi etmişti. Ergün, 2021 YAŞ kararıyla Korgeneral olmuştu.

ERDOĞAN’LA KRİTİK TOPLANTIDA YER ALDI

2016’da Genelkurmay Harekât Plan Daire Başkanlığına atanan Levent Ergün bu görevdeyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi olarak katıldı.

HENDEK OPERASYONLARINA KATILDI

Ergün 2016’da 60 günde 60 şehit verilerek yapılan Mardin’in Nusaybin ilçesindeki operasyonları komuta etmişti. Ergün’ün idaresindeki Silahlı Kuvvetler, 21 günde ilçeyi hendeklerden ve PKK’lı teröristlerden temizlendi. Ergün’den önce Nusaybin’de operasyonu yöneten iki tuğgeneral ise FETÖ’den tutuklanmıştı.

LEVENT ERGÜN KİMDİR

Levent Ergün, 6 Ağustos 1966’da İstanbul’da doğdu. 1988 yılında Kara Harp Okulu’nu piyade birincisi olarak bitirdi. 1989’da Piyade Okulu’ndaki sınıf eğitimini tamamladıktan sonra, 66. Zırhlı Tugay’da takım ve bölük komutanlığı yaptı.

Ergün, 70. Mekanize Piyade Tugayı ve Kara Harp Okulu’nda çeşitli bölük komutanlıkları görevlerinde bulundu. 1995 yılında Bosna-Hersek’te Barış Gücü Taburu’nda yer aldı ve 1999’da Kara Harp Akademisi’nden kurmay subay olarak mezun oldu.

2000 yılında Kara Harp Akademisi’nde öğretmenlik yaptıktan sonra ABD’de yüksek lisans eğitimi aldı. 2001-2003 yılları arasında çeşitli görevlerde bulunan Ergün, 2007’de piyade kurmay albay rütbesine terfi etti. 2010 yılında 39. Mekanize Piyade Tümeni’ne bağlı 49. Piyade Alayı’nın komutanlığını üstlendi.

2012 yılında 3. Kolordu Eğitim, Değerlendirme ve Bölge Koordinasyon Sağlama kurmay yarbaşkanlığı görevine getirilen Ergün, 2015’te Tuğgeneral rütbesine terfi ederek 4. Komando Tugayı komutanlığı yaptı. 2021 yılında Korgeneral rütbesine yükseltilerek 3. Kolordu Komutanlığı’na atandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2024 yılı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general/amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, kadrosuzluktan emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla karara bağlandı.

Bu kapsamda, 30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi, 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 455 albayın görev süreleri ise iki yıl süre ile uzatıldı.

Kararda, iki generalin yaş haddi nedeniyle 1 Eylül 2024 tarihinden, 29 general ve amiralin de kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olarak emekliye sevk edildiği belirtildi.

TATLIOĞLU BİR YIL UZATILDI

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun görev süresinin bir yıl uzatılmasına karar verildiği bildirilen kararda, halen 281 olan general ve amiral sayısının, 30 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla 327 olacağı kaydedildi.

OĞLU KILIÇDAROĞLU’NA ZOR ANLAR YAŞATAN GENERAL EMEKLİ EDİLDİ

YAŞ kararıyla kadrosuzluk nedeniyle emekli edilenlerden biri de Tuğgeneral Erdoğan Koçoğlu oldu. Koçoğlu, Topçu Kurmay Albay olduğu dönemde FETÖ’nün  Balyoz Kumpası’ndan yargılanmıştı.

Kumpasın 274 numaralı sanığı olan Koçoğlu oğluyla da gündeme gelmişti.

2013 yılında KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde “Genç Bakış” programına katılan Kılıçdaroğlu, Balyoz Davası’nda 16 yıl hüküm giyen Kurmay Albay Erdoğan Koçoğlu’nun oğlu, hukuk fakültesi öğrencisi Yiğit Gökçehan Koçoğlu’nun tepkisiyle karşılaşmıştı.

O dönemde sadece kendi milletvekilleri olan Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ı Silivri cezaevinde ziyaret ettiği eleştirisinde bulunan Yiğit Gökçehan Koçoğlu “Bir genel başkan olarak bu ülkeye canını veren askerlerinize destek olmanız gerekmiyor mu” sorusunu sormuştu.

Kılıçdaroğlu da Silivri’ye en çok giden milletvekillerinin CHP’liler olduğunu vurgulayarak yanıt vermişti.

Kılıçdaroğlu’nun yanıtı, Koçoğlu’nu tatmin etmediği gibi sinirlendirmişti. Koçoğlu, “Sorumu dolandırdınız, yanıt vermediniz. Ergin Saygun’a Başbakan bile gitti. O da insani bir ziyaret içindi. Fakat bu insani ziyareti Kemal Kılıçdaroğlu yapmadı” diyerek tepki göstermişti.

MONTRÖ VURGUSU

Mavi Vatan savunmasıyla bilinen Tatlıoğlu, daha önce yaptığı açıklamalarda, “NATO Karadeniz’de tedbirler almaya çalışıyor. Bu tedbirleri alacağımızı ifade edip NATO’yu veya ABD’yi istemediğimizi beyan ediyoruz Montrö’ye uyulsun” ifadelerini kullanmıştı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, ‘Deniz Astsubay Okullarının Kuruluşunun 133’üncü Yıl Dönümü’ etkinlikleri kapsamında yaptığı konuşmada NATO’nun Karadeniz’de bazı önlemler almaya çalıştığını ve bundan endişe duyduklarını belirtmişti. Oramiral Tatlıoğlu, “Biz Türkiye olarak Karadeniz’in güvenliğini sağlarız. Karadeniz’i bir Ortadoğu’ya çevirmesinler” diyerek Montrö’ye uyulmasını istediklerini söylemişti.

30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olmak üzere;

Kara Kuvvetleri Komutanlığından Korgeneraller Levent Ergün ve Metin Tokel Orgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Koramiral Kadir Yıldız Oramiralliğe; Kara Kuvvetleri Komutanlığından Tümgeneraller Tevfik Algan ve Gültekin Yaralı Korgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tümamiraller Mustafa Kaya ve Yalçın Payal Koramiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu da Korgeneralliğe terfi ettirildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığından Tuğgeneraller İlker Görgülü, Erman Kiraz, Mustafa Köksal, Ferat Vural, Ahmet Gülmüş, Rıfat Dönel, İlhan İstanbullu, Yusuf Diker ve Zeynel Abidin Erginbaş Tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tuğamiraller Serhat Sözbir, Mehmet Emre Sezenler, Mevlüt Savaş Bilican ve Recep Erdinç Yetkin Tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından Tuğgeneraller Mete Kuş ve Sadık Uygur Tümgeneralliğe terfi ettirildi.

Söz konusu terfiler, 30 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Açıklamada, “Bir üst rütbeye yükselen, görev süreleri uzatılan general, amiral ve albayların yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, devletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak emekliye ayrılacak olan general, amiral ve albaylara hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ve kendilerine mutluluk ve esenlikler temenni ederiz.” ifadeleri kullanıldı.

TÜMGENERAL GÖKSEL KAHYA EMEKLİ EDİLDİ

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik üçlü zirvesinde Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil ederken masada NATO Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı (TMR) Tümgeneral Göksel Kahya ve NATO yetkilileri de yer almıştı.

Görüşmede basına yansıyan bir görüntüde Tümgeneral Göksel Kahya’nın masadaki boş bardakları toplaması gündeme gelmişti.

Tümgeneral Kahya, bugünkü Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile yaş haddinden emekli edildi.

Erdoğan’ı hedef alan İsrail’den NATO çağrısı!

Kaynak: oda tv