‘Balıkçılar 2010 yılında balık değil salya tutuyordu’

Yayın tarihi: 14 Haziran 2021 Pazartesi 1:52 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2021 Pazartesi 2:11 pm

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilajın tespiti yıllar önce yapılmış. Eski CHP Milletvekilleri Namık Havutça ve Fatma Hürriyet Kaplan bu sorunu Meclis gündemine taşımış fakat önerge AKP tarafından reddedilmiş.

CHP Balıkesir 26’ıncı Dönem Milletvekili Avukat Namık Havutça TELE1 ekranlarında Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj sorununu konuştu. Müsilajın tespitini 2011 yılında yaptığını ve Meclis’e önerge sunduğunu söyleyen Havutça, köyündeki balıkçıların “Balık değil salya yakalıyoruz” dediklerini aktardı.

Havutça, TELE1’de yayınlanan Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programının konuğu oldu. Namık Havutça, kendi köyünde balıkçılıkla geçimini sağlayan insanların müsilaj ile 10 yıldır mücadele ettiğini söyledi. “Balıkçılar bana ne bereketi biz ağlarımızdan salya temizliyoruz dediler ve yıl 2011’in Ağustos ayıydı. Biz geçen seneden beri balık yerine salya yakalıyoruz dediler” ifadelerini kullandı.

Denizdeki bu problemi Meclis’e taşıyan Havutça şunları söyledi:

“Ben konuyu ciddiye aldım. Pırıl pırıl Erdek Körfezi gözle görülür şekilde kirlenmeye başlıyordu. Konuyu danışmanlarımla inceledim ve raporlarda, yaptığım araştırmalarda Marmara Denizi’nde oksijen yetersizliği olduğunu gördük. İnsan yaşamını tehdit edecek bir noktaya geleceğini bilimsel raporlar ortaya koyuyor. Ben 09.09.2011 yılında soru önergesi verdim. Meclis önergesinde de ‘Marmara Denizi dünyada tamamen topraklarımızda kalan tek iç deniz. Bizim için nimet ve bulunmaz bir hazine. Marmara Denizi’nin etrafında Türkiye nüfusunun etrafında yaklaşık 30 milyar insan yaşıyor. Sanayinin yüzde 50’sini aşan bir üretim var. Eğer biz atıkları, kanalizasyondan akan kirli suyu önlemezsek deniz ölecek dedim. Siyaset ya da propaganda yapmıyorum. Ben kendi köyümdeki balıkçıların çığlığını anlatıyorum’ dedim. AKP her zamanki gibi bu önergeyi reddetti.”

Yetkililere seslenen Havutça, Marmara Denizi’nden tutulan balıkların yenilip yenilemeyeceğini merak ettiğini sordu. “Denize giren insanlar risk altında mı?” diyen Havutça, bu soruların cevaplarının kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

Marmara göz göre göre katledilmiş!