Baklava fiyatları uçuşa geçti! Bayramda 270 TL olması bekleniyor

Yayın tarihi: 20 Nisan 2022 Çarşamba 2:49 pm - Güncelleme: 20 Nisan 2022 Çarşamba 2:56 pm

Ramazan bayramının gözde tatlılarından olan baklavanın fiyatları yükselişe geçti. Un ve şeker gibi girdilerde meydana gelen artışlar nedeniyle baklanın kilogramı 250 TL’yi aşarken bayramda ise 270 TL’ye çıkması bekleniyor.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, artan girdi fiyatları yüzünden alt kalite ürünlerin kullanılması sebebiyle ‘ucuz baklava’ya talep arttı. Türkiye’de günlük bin 400 ton ile en fazla tüketilen tatlılar arasında olan baklavanın fiyatı ramazan öncesi kilogram fiyatı 30 TL’den başlayıp 225 TL’ye çıktı. Son haftalarda un ve şeker gibi girdilerin zamlanması sebebiyle ise 250 TL’yi aştı.Dünya’dan Yener Karadeniz’in haberine göre; Ramazan bayramında ise fiyatın 270 TL’ye çıkması bekleniyor.

MALİYETLERİMİZ YÜZDE YÜZ ARTTI

Mehmet Yıldırım, “Maliyetlerimiz son bir yılda yüzde 100 arttı. Biz fiyatları yüzde 30 artırabildik. Artan fiyat ucuz baklavaya talebi artırdı” dedi. Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre ucuz baklavanın girdileri daha alt kalite ürünlerden oluşuyor. Son dönemde artan fiyatlara bağlı olarak bu sınıfta talep de arz da hızla artmış.

UCUZ BAKLAVA SATIŞLARI YÜZDE 60’LIK ORANDA

Yıldırım, “Alım gücü düştü. Pahalı baklava satışları geçen sene ramazan ayında olduğu kadar değil. Geçen sene yarı yarıya bir pazar hacmi vardı. Şimdi ucuz baklava satışları toplam içinde yüzde 60’lık orana ulaştı. Bayramda yüzde 70’e çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu baklava pazarının yüzde 10 küçülmesi demek. İşten çıkarmalar yaşanabilir. Zaten karlılık düştü” dedi.

ŞEKER VE FISTIK FİYATLARI UÇTU

Bunun en önemli sebeplerinden biri de yine son dönemde baklavacıların ucuz şekere ulaşamaması ve don söylentileri nedeni ile fıstık fiyatlarında yaşanan artış. Yıldırım, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan kar yağışı nedeni ile zirai don uyarısı yapıldı. Don olayı yaşanmadı ama uyarıyı fırsata çeviren tüccarlar, fıstığın kilosunu bir anda 240 TL’den 350 TL’ye çıkardı. Bu rakam yıl başında 210 TL idi. Bu ceviz ve fındık fiyatlarının da artmasına yol açtı” dedi. Yıldırım, yanlış teşvik uygulaması nedeniyle rekoltenin belirlenemediğini, bunun sağlıksız fiyat oluşumuna yol açtığını belirterek araziye değil ürüne teşvik verilmesi gerektiğini vurguladı. Bir diğer sıkıntıyı ise şeker konusunda yaşadıklarını dile getiren Mehmet Yıldırım, şöyle konuştu: “Şeker fabrikaları sadece etrafındakilere şeker veriyor. Biz de bize en yakın olan Balıkesir Susurluk’a gittik. Şirket başına 40 çuval veriyorlar. 40 çuvalı da kimse getirmiyor. Birleşip almaya da müsaade etmiyorlar. Bu nedenle özel sektörden 750 TL’ye almak zorunda kalıyoruz. Şeker fabrikalarından şekeri ucuza alabiliyor olsaydık ramazan ayındaki 25 TL’lik zam olmazdı” dedi.

 

“Uçak bilet fiyatları otobüsten daha ucuz”