Bakanlıktan ‘Şehit kokusu’na inceleme

Yayın tarihi: 27 Eylül 2024 Cuma 3:53 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2024 Cuma 3:53 pm

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medyada ‘Şehit kokusu‘ adıyla parfüm pazarlamasına ilişkin inceleme başlatıldığını açıkladı.

Sosyal medya platformu Instagram’da koku ve esans satışı yapan bir firmanın ‘Şehit kokusu’, ‘Bedir kokusu’ gibi tanımlar altında ürünlerini pazarlamaya çalıştı. Sayfanın ürün tanıttığı videoya tepki yağdı.

Tanıtımı yapan kişi, “Size 6 farklı kokudan bahsedeceğiz. Okan Bey için 6 kokumuzu hazırladık, bunları size de şimdi açıklayacağım. Bedir, Mevlana, Misk, Şehit kokusu, Kaşmir ve Payitaht kokusundan hazırladık. Sizler de isterseniz bize ulaşın” ifadelerini kullandı.

Din tüccarlığında son nokta! ‘Şehit kokusu’ diyerek parfüm pazarladı

‘RESEN İNCELEME BAŞLATILDI’

Görüntülerin gündem olmasının ardından Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, X hesabından yaptığı paylaşımla konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.

Gürcan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Çeşitli sosyal medya mecralarında ve internet sitelerinde haberlere konu olan ‘selamesans_selamcarsaf’ isimli instagram hesabında yer alan; ‘…şehit kokusundan hazırladık.’ şeklindeki ifadeler hakkında Bakanlığımızca resen inceleme başlatılmış ve aşağıdaki işlemler tesis edilmiştir.

Reklam Kurulu tarafından; Toplumun milli ve manevi hassasiyetlerinin istismar edilmesi nedeniyle anılan reklamlar hakkında 3 (üç) ay süre ile tedbiren durdurma kararı verilmiş ve bu karar İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü vasıtasıyla ilgili şahsa elden tebliğ edilmiştir. Söz konusu paylaşımlar, Reklam Kurulu’nun ilk toplantısının yapılacağı 8/10/2024 tarihinde görüşülerek reklam veren hakkında 6502 sayılı Kanun’un 77/12’nci maddesinde öngörülen 550.059-TL idari para cezası uygulanabilecektir.

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü tarafından; Ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüzce reklam verene ait işyerinde bugün 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54 üncü maddesinde yer alan ‘Fiyat Etiketi’ mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen denetimde tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 52.800-TL idari para cezası uygulanmıştır.”

Kaynak: HABER MERKEZİ