Bakanlıktan defineciye ÇED raporu! Çıkanların değerinin yarısı defineciye ödenecek

Yayın tarihi: 19 Ekim 2023 Perşembe 9:19 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2023 Perşembe 9:20 pm

Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çıkarttığı yönetmeliğe göre, defineciler ÇED raporu alarak gömü arayabiliyor. Bu kapsamda bakanlığa 260 bin TL yatıran defineci Abdulaziz Yıldız, başvurduğu alanda define aramak için ÇED raporu aldı.

Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz yıl çıkarttığı yönetmelikle definecilere ÇED Raporu vermeye başladı. Geçen yıl ekim ayında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne define aramak için başvuran Abdulaziz Yıldız isimli vatandaş, kendisine kazı izni ve define ruhsatı verilmesini istedi.

Tepecik Mahallesi 1812 parsel sayılı, Hazineye ait yerin küçük bir bölümünde define arayacak olan Yıldız, 10 derinliğinde kazı yapabilecek.

Cumhuriyet’te yer alan haberde, Define Arama Projesi tanıtım dosyasında define arama kazısının 15 gün devam edilebileceği kaydedildi. Kazı çalışmaları, hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere çalışılamayan süre kadar Valilikten ek süre istenebilecek.

Büyükçekmece Gölü’nün batı kıyısına 250 metre mesafede bulunan yerde yapılacak olan define kazısı için Yıldız, 260 bin TL proje bedeli belirledi.

Defineciler Ahmet Şuayip’in mezarını paramparça etti

ÇIKANLAR HAZİNEYE, DEFİNECİYE PAY

Define Arama Yönetmeliği’ne göre çıkan buluntuların, yapılacak değer tespitinden sonra yüzde 50’si define arayıcısına veriliyor. Define arayıcısı Yıldız, çıkacak olan buluntuların değerinin, yaptığı ve yapacağı harcamanın çok üstünde olması gerekiyor ki kar elde edebilsin. Bunca masrafı yapan Yıldız, çıkacak olan buluntudan emin gibi gözüküyor.

Yönetmelikte definecinin payı şöyle düzenlenmiş:

“Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilir. Elde edilecek buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Çevre Ve Şehircilik Bakanlığınca Hazine ve Maliye Bakanlığına teslim edilir.

Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir”