Bakanlık depozito uygulamasını ‘unuttu’

Yayın tarihi: 15 Haziran 2022 Çarşamba 10:03 am - Güncelleme: 15 Haziran 2022 Çarşamba 10:03 am

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2021 yılında hayata geçirdiği ve pandemi nedeniyle ara verdiği ‘sıfır atık’ uygulaması halen hayata geçirilmedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2021 yılında ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında depozito uygulaması başlatıldığını açıkladı. Kurum,  “2022 Ocak itibarıyla uygulamaya geçireceğiz. İlk önce metal cam ve pet şişelerin, bu ürünlerin sisteme dahil edilmesi için çalışmalarımızı başlattık. 2022 Haziran ayında da vatandaşlarımız cam, metal ve pet, plastik atıkları iade noktalarımıza götürecekler ve depozito ücretlerini almak suretiyle üretime, istihdama, geri dönüşme katkı sağlayacaklar” demişti.

Depozito sistemi bakanlığın projesinden dört yıl önce İstanbul’da başladı. Ancak Türkiye’nin en büyük atık üreten kenti İstanbul’da pandemiyle birlikte ilginç gelişmeler yaşandı.

“YERLİ VE MİLLİ” KONTEYNER

Şişhane ve Ayazağa metro durağıyla birlikte 2018-2020 yılları arasında 97 okula, İSBAK tarafından üretilen ‘yerli’ ve ‘milli’ Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri konuldu.

BEDAVA SEYAHAT VAADİ

0.33-0.50 litre plastik şişeler için 3 kuruş, 1 litre plastik şişeler için 6 kuruş, 1.5 litre plastik şişeler için 9 kuruş, 0.33 litre metal kutular için 3 kuruş ve 0.50 litre metal kutular için 9 kuruş, ödeme yapılıyor ve TL olarak İstanbulkart’a yükleniyordu.

İBB CHP’YE GEÇİNCE UNUTULDU MU?

Dönemin AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, kartına yükleme sayısı fazla olan vatandaşların Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz tiyatro bileti alabileceğini ve İBB sosyal tesislerinden indirimli yemek yiyebileceklerini de açıklamıştı.

O dönem tam yolcu İstanbulKart ücreti 2 lira 60 kuruştu. 86 adet 0.50 litrelik pet şişe ya da 43 adet 1 litrelik pet şişeyi otomat yoluyla geri dönüştüren İstanbullular bir seyahatlerini bedavaya getiriyorlardı.

PANDEMİ KURALLARINDAN ESER YOK AMA…

Ancak 2020 yılının son günlerde dünyayla birlikte Türkiye’de de koronavirüs pandemisinin ortaya çıkmasının ardından atıkların bulaş etkisi göz önünde bulundurularak cihazlar devre dışı bırakıldı. Sağlık Bakanlığı, pandemi yasaklarını kaldırmasına rağmen hala kullanıma açılmadı.

DEVREYE GİRİLMESİ BEKLENİYOR

SÖZCÜ’den Taşkın Su’yun  İBB yetkilerinden elde ettiği bilgilere göre cihazların atıkları ezme/parçalama oranın artırılması, atık hacminin daha da küçültülmesi nedeniyle revizyon çalışmaları hâlâ sürüyor.

İBB cihazları tekrar hizmete sunmak için sadece revizyon çalışmalarının tamamlanmasını değil Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hâlâ uygulamaya koyamadığı depozite sisteminin devreye girmesini bekliyor.

AKARYAKITA ZAM GELİNCE ŞİŞE SAYISI 255’E YÜKSELDİ

Geri dönüşüm konteynerlerinin hizmete girdiği dönem 2 lira 60 kuruş olan tam yolcu İstanbulKart ücreti yüzde 195 oranında artışla 7 lira 67 kuruşa çıktı.

Cihazların tekrar hizmete girdiğini varsayarsak; bir vatandaşın bir kez ücret seyahat etmesi için 255 adet 0.50 litrelik pet şişeyi ya da 127 adet 1 litrelik pet şişeyi otomata atması gerekecek.

Yorgun uyananlar dikkat! İşte değiştirmeniz gereken 9 alışkanlık