Bakanlığın sökümüne izin verdiği gemide 1300 ton kimyasal var

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2022 Perşembe 8:04 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2022 Perşembe 8:04 am

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir Aliağa’da sökülmesine izin verdiği asbest yüklü savaş gemisinin 1300 ton kimyasal barındırdığı ortaya çıktı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 600 tonun üzerinde asbest barındırdığı iddia edilen Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo isimli uçak gemisinin söküm için İzmir’in Aliağa ilçesine getirilmesine onay verdi. Geminin Aliağa’da sökümü için Sök Denizcilik isimli firmaya 30 Mayıs 2022 tarihinde izin verildiği ortaya çıktı. Vatandaşlar, “Zehirlenmek istemiyoruz. Çocuklarımıza kıyılıyor” diyerek geminin sökümüne karşı çıktı.

“İzmir’e asbest bombası geliyor”

Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’in haberine göre, sökümüne izin verilen uçak gemisinin sadece asbest değil, kanser yapan çevre insan ve doğaya zarar verecek 1300 ton kimyasal var. Aliağa bölgesinde 40 yılda 5 bine yakın geminin söküldüğünü ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül “Sökülen her geminin katı ve sıvı maddeleri hava, su ve insana bulaşıyor. Dünyada beş ülkenin dışında söküm yapan yok. Avrupa Birliği, Türk firmalarına ‘Avrupa Birliği Söküm Sertifikası’ vererek tehlikeli gemileri bize söktürüyor. Sanayicilerin ve siyasilerin ‘Gemi sökümünde dünya lideri olacağız’ açıklaması utanılacak bir açıklamadır” dedi.

“ASBEST SADECE ZARARLI KİMYASALLARIN YÜZDE 10’U”

Küçükgül, “Atıklarını yönetemeyen sektöre vahşi sanayi deniyor. Aliağa bölgesi vahşi bir sanayi bölgesidir. Motor, conta, boru, jeneratör, varil, kablo ve boyaların içinde civa, kurşun gibi ağır metaller vardır. Kesim sırasında bunlar ortaya çıkar. Bu maddeler, insana, suya, doğaya, hayvana bulaşır. Biz bu gemide sadece 600 ton asbesti konuşuyoruz. Oysa gemi toplam 1300 tona yakın zararlı kimyasal atık içeriyor. Asbest bunların sadece yüzde 10’u” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum ‘9 ton asbest var’ dediği geminin ikizinde 760 ton asbest çıktı