Bakan Yardımcısı Büyükdede: Türkiye fakir ülke

Yayın tarihi: 18 Haziran 2022 Cumartesi 1:35 pm - Güncelleme: 18 Haziran 2022 Cumartesi 1:35 pm

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TBMM’de “Türkiye gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan fakir bir ülke” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin Endüstri Bölgeleri Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’nin TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndaki görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Büyükdede, 780 bin kilometrekare alan olduğunu, buna karşın topu topu 110 bin hektar organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirterek “Atla deve bir şey değil işte” dedi.

Goldman Sachs’tan Türkiye için enflasyon tahmini

‘BU ÇEMBERİ KIRACAĞIZ…’

Türkiye’nin şu anda endüstrisi zayıf olan ülke grubunda yer aldığını belirten Büyükdede, “280 bin hektar sanayi, tümü; gayet komik” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Büyükdede daha sonra Türkiye sanayisine dair şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan bir ülke, fakir ülke veya orta büyüklükte bir ülke. Türkiye 280 bin hektar sanayi alanıyla, 8 bin 500 dolar gayri safi milli hasıla üretiyor.”

Büyükdede, İtalya’nın 650 bin hektarda 31 bin dolar, Fransa’nın 922 bin hektarda 39 bin dolar, Almanya’nın 1.5 milyon hektarda 46 bin dolar gayri safi milli hasılası olduğunu belirterek “Eğri belli, bu eğriyi düzeltmek lazım. Türkiye 8 bin 500 dolarlık fakirlik sınırı içerisinde gidip gelecek, kendisini kurtarması mümkün değil. Türkiye’nin yüzde 30’u yani, 230 bin kilometrekaresinin tarım alanı olduğunu kaydeden Büyükdede, “Bu yüzde 30’un bize getirdiği gayri safi milli hasıla 50 milyar dolar, tümü. ‘Tarım, tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” dedi. Büyükdede, milletvekili, sanayici, bürokratların artık karar vermesi gerektiğini belirterek “Ya böyle vasatlıkla devam edeceğiz kardeşim, birbirimizi yiyeceğiz ya da bu çemberi kıracağız.”

Saray’daki oyuncak hırsızlığında 5 çalışanın 26 yıl hapsi istendi

‘BLOKE OLMUŞ DURUMDA, BU DA BİZİM BAKANLIĞIMIZ DEĞİL Mİ?’

Büyükdede, şu anda Tarım Bakanlığı’nda “bloke olmuş durumda” olduklarını belirterek “Bu da bizim bakanlığımız değil mi? 80-100 milyon metrekare ilave edeceğimiz alanları, üretiminde ‘Burada mera var, burada ot var, burada kök var; bilmem ne yapar’ blok… Neticede biz bu şeyle alan büyütmek imkânına sahip değiliz, felsefemizi değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“Keşke biz kamunun elindeki arazileri şu anda sanayiciye bedelsiz dağıtabilmiş olsaydık” diyen Büyükdede, Bulgaristan Filibe’de, Plovdiv’de 20 Avro metrekaresi, altyapısı bitmiş, dağıtım yapıldığını söyledi. “Rakibimiz onlar, AB’nin içinde” diyen Büyükdede, şöyle devam etti: “Kamunun malları orada duracağına, bedelsiz verelim, sanayiye verelim, ne olacak? Tapusunu da verelim, ne yapacak yani?”

CHP’DEN TEPKİ

CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, iktidarın “Almanya, Avrupa bizi kıskanıyor” söylemine dikkat çekerek “Yani Almanya, Fransa bizi kıskanıyor ama bizim rakibimiz Bulgaristan!” dedi. Büyükdede’nin yatırımlara “burada ot var, burada kök var” denilerek bloke konulması konusundaki sözlerini de eleştiren Bakırlıoğlu, “Bakın sizin ‘ot ve çöp’ dediğiniz şeyler bazı insanlar için değeri olabilir. Bu ülkenin vatan topraklarından bahsediyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Polisten AKP’li eski vekile: Ahlaksız sensin lan