Bakan takipte: Çin gidecek tren Azerbaycan’a ulaştı

Yayın tarihi: 10 Aralık 2020 Perşembe 3:28 pm - Güncelleme: 10 Aralık 2020 Perşembe 3:28 pm

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’den Çin’e giden 42 vagonunda beyaz eşya yüklü ilk ihracat treninin Azerbaycan’a ulaştığını ifade ederek, “Yapılan bu iftira ve saldırgan tavırlara rağmen, trenimiz yoluna devam ediyor. Önümüzdeki hafta Çin’e varacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’dan yüksek hızlı tren ile Eskişehir’de geldi. Garda Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız tarafından karşılanan Bakan Karaismailoğlu, daha sonra tren vagonları üretimi yapan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) Eskişehir Bölge Müdürlüğü’ne geçti.

TÜRASAŞ Genel Müdürü Ahmet Metin Yazar tarafından karşılanan Bakan Karaismailoğlu, fabrikanın Ar-Ge, üretim merkezlerini gezerek, incelemelerde bulundu. Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim Otomobili Müzesi’ni gezen Bakan İsmailoğlu, yapım aşamaları hakkında da bilgi aldı.

“ÇİN’E GİDEN İLK İHRACAT TRENİ AZERBAYCAN’DA”

4 Aralık’ta İstanbul’dan yola çıkan Türkiye tarihinin Çin’e giden ilk ihracat treni hakkında çıkan ‘yolundan döndü’ ifadelerine tepki gösteren Bakan Karaismailoğlu, trenin Azerbaycan’a ulaştığını söyleyerek, “4 Aralık’ta da ilk ihracat trenimizi İstanbul’dan Çin’e gönderdik. Ülkemizin dış ticaretinde tarihi önem taşıyan bu çalışmayı gölgelemek ve yok saymak isteyenler, rutin bir takım bürokratik işlemler için trenin Halkalı İstasyonu’na uğramasını, ‘Tren yolundan döndü’ şeklinde aktarmaya çalıştılar. Bu ülkede bu bayrak altında yaşayan, ekmeğini yiyen, suyunu içen her bir insanımız için büyük gurur vesilesi olan böyle bir gelişmenin, hamasi tartışmalara alet edilmiş olması gerçekten anlaşılır bir şey değil. Yapılan bu iftira ve saldırgan tavırlara rağmen, trenimiz yoluna devam ediyor. Trenimiz, Azerbaycan’a ulaştı ve bugün Hazar Denizi’ni geçerek Kazakistan’a ulaşarak normal Çin yolculuğuna devam etmektedir. Önümüzdeki hafta Çin’e varacak” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

 İstanbul’dan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve TCDD yetkililerinin katıldığı törenin ardından Çin’e doğru yola çıkan ihracat treninin Maltepe’ye uğradıktan sonra Halkalı Garı’na geri çekildiği ortaya çıkmıştı.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Çerkezköy’deki BSH firmasının vagonlarına buzdolabı yüklü konteynerler yüklenerek oluşturulan tren Kazlıçeşme istasyonuna getirilmiş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, ‘Çin’e tren gönderiyoruz’ diye tören yaptırılmış, tren Marmaray’dan geçirilmiş, Maltepe istasyonunda tren üstüne asılı pankartlar sökülmüş ve tren, geri Halkalı Gar’a getirilmiştir” denilmişti.
TCDD Taşımacılık AŞ’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise “4 Aralık Cuma günü törenle uğurlanan Türkiye-Çin İhracat Treni’nin ‘yolundan döndüğü’ gibi asılsız, kötü niyetli haber ve paylaşımları üzülerek izledik” ifadesine yer verilmiş, trenin, törenin ardından Çin’e doğru yola çıkmadan önce, gümrükleme işlemleri ve Çin’den gelen ilave talepler için Halkalı İstasyonu’na uğradığı savunulmuştu.