Bakan Selçuk’tan MEB’in hazırladığı kitapçıktaki skandal çizimlere ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 24 Ocak 2020 Cuma 6:21 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2020 Cuma 6:47 pm

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Rehber kitaptaki çizimlerle ilgili tartışma) Kadın baş tacıdır, kadınlar üzerinden siyaset yapmanın bırakılması lazım” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, rehber kitaptaki çizimlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Yararlı içerikler var, bütünü görmeden detayı eleştirmek yanlış ama çizimlerde kasıt varsa onaylamayız, nitekim inceleme başlattık. Kadın baş tacıdır, kadınlar üzerinden siyaset yapmanın bırakılması lazım.” ifadelerini kullandı.

Birinin söylediği bir sözün içeriğe bakılmadan büyütüldüğünü, gereksiz zaman ve enerji harcandığını söyleyen Selçuk, şunları kaydetti:

“Kitabın içeriğini tek tek inceledim. Öncelikle çocuğun gördüğü bir kitap değil. UNICEF ile hazırlanan ve 7 ayrı kitaptan oluşan sette son derece yararlı içerikler var. İçinde başı açık anneler de var, başı açık ve kapalı annelerin bir arada olduğu çizimler de var. Genellikle pozitif örnekler bulunuyor, 150’nin üzerinde resimden sadece ikisinde olumsuz örnek çizim var, ikisi de başı açık çizilmiş. Eğer kasıtlı ise bunu onaylamamız söz konusu olamaz. Nitekim inceleme başlattık. Aksi de olabilirdi, eşit de çizilebilirdi. Bu yapılan, kitapları incelemeden bütünün içinden parçaları cımbızlayarak insanları ayrıştırmaktır. Kadın baş tacıdır, insan baş tacıdır. Artık okumadan, bütünü görmeden detayı eleştirmenin, kadınlar üzerinden siyaset yapmanın bırakılması lazım. Bu çok zor bir şey değil. Kavgaya değil birlikte olmaya ihtiyacımız var.”

NE OLMUŞTU?

MEB, hizmet içi eğitim kapsamında açılan, “Psikososyal Destek Programı Uygulayıcı Eğitimleri” hazırladı. Öğrencilere yaşadıkları travmalar konusunda destek olacak rehber öğretmenler için bir de kılavuz kitap hazırlandı.

Kitabın, “Cinsel İstismar” başlığı altında olumlu ve olumsuz davranışlara örnek olacak resimler çizildi. Küçük çocuğu muayene eden türbanlı bir doktora ilişkin resimde, çocuk ve ailesinin mutlu şekilde yansıtıldığı görüldü. Kitapta, “Doğrular ve Yanlışlar” etkinliği altında da çocuğunu öpen, şefkatle sarılan anne görselindeki anne türbanlı şekilde yansıtıldı.

Bir başka resimde ise çocuğu öpmeye çalışan başı açık kadın ve hoşnut olmayan çocuk anlatıldı. Bu resmin hemen altına ise çocuğunun başını okşayan türbanlı bir anne çizimi yerleştirildi.