Bakan Pakdemirli’den THK uçaklarıyla ilgili garip açıklama

Yayın tarihi: 3 Şubat 2022 Perşembe 7:46 am - Güncelleme: 3 Şubat 2022 Perşembe 11:33 am

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen yaz ormanlarımız yanarken havalandırılmayan THK uçaklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Bakanın yaptığı açıklamada uçakların yangınlardaki önemini küçük görmesi daha önce söylediği sözleri akıllara getirdi.

Orman yangınlarıyla mücadelede uçakların önemi geçen yaz binlerce hektarlık alanın yanmasıyla bir kez daha ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin orman yangınlarıyla ilgili açıklaması şaşırttı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Pakdemirli’ye Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarıyla ilgili, “Çürümeye bırakılan THK uçaklarının İspanya ve Hırvatistan tarafından Türkiye’ye yardım amacıyla gönderilen uçaklardan farkı nedir” diye sordu.

Yangınlara müdahale etmeyen THK uçakları turist taşıyacak!

UZUN YILLAR ALIYORMUŞ

Önergeye verdiği yanıtta Pakdemirli, “Bu uçaklar kolaylıkla temin edilebilecek uçaklar değildir. Alım ve teslim süreci uzun yıllar alabilmektedir. Sadece uçağın yangınları söndürdüğünü düşünmek hatadır. Yangınları kara ekipleri söndürmekte, uçak ve helikopterler yangının enerjisini düşürmede yardımcı olmaktadır” dedi. CHP’li Bulut, “Uçakların yangındaki rolünü değersizleştirme çabasına giren Pakdemirli derhal istifa etmelidir” açıklaması yaptı

Bakımı için 4 milyon dolar lazım! İşte yıllar içinde THK’nın elinden alınan gelir kaynakları

BAKAN NE DEMİŞTİ?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Türkiye’nin yangın söndürme uçağının olup olmadığı ile ilgili sorulara çelişkili yanıtlar vermişti.

Bir açıklamasında, “Havada ne kullandığınız değil, yere ne kadar su attığınız önemlidir “diyen Pakdemirli, orman yangınlarında kullanılan “1 helikopterin, 1 uçak potansiyelinde su atabildiğini” ifade etmişti.

Pakdemirli, “Şu an kullanılan son teknoloji amfibik uçakların su taşıma kapasitesi 12 tondur. Manavgat yangınında uçaklar etkili şekilde kullanılmıştır. Yangına müdahalede kullanılan helikopterlerin su taşıma kapasitesi de 10 tona kadar çıkmaktadır. Yani bizdeki 1 helikopter, 1 uçak potansiyelinde su atabilmektedir. Esasen havada ne kullandığınız değil, yere ne kadar su attığınız önemlidir. Böyle bakıldığında ’45 uçağımız var’ diyebiliriz” demişti.

Pakdemirli başka bir açıklamasında da, “Uçak olarak dünyada az bulunur bir filo sahibiyiz” demişti.