Bakan Pakdemirli: Sütte ekstra zam yapma konusunda kararlılığımız var

Yayın tarihi: 21 Eylül 2019 Cumartesi 10:03 am - Güncelleme: 21 Eylül 2019 Cumartesi 10:03 am

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bergama ilçesi Haluk Elbe Toplantı Salonunda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Pakdemirli, “Eğer yapabilirsek sütte bir ekstra zam yapma konusunda kararlılığımız var. Süt Konseyine tavsiye kararı olarak yapabiliyorsak süt zammı, yapamıyorsak da desteklerin kış döneminde artışı gündeme gelecek.” dedi.

‘EKONOMİK BÜYÜKLÜK AÇISINDAN AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADAYIZ’

Ülkemiz tarımının ekonomik büyüklük açısından Avrupa’da birinci sırada yer aldığını iddia eden Pakdemirli, “Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşvikler ile çok sayıda tarım ürününde Türkiye, dünyada da liderliğini sürdürmektedir. Bu başarıyı ortaya koyan ülkemiz, bitkisel üretimimize ilişkin birkaç rakamı ben de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Son yıllarda bitkisel üretimde önemli artışlar yaşanmıştır. 2002 yılında, 98 milyon ton olan toplam bitkisel üretim, 2018 yılında, yüzde 19 oranında artarak 117 milyon tona ulaşmış, üretim değeri ise 159 milyar liraya çıkmıştır. 2019 yılında, bitkisel üretim miktarını 122 milyon ton olarak tahmin ediyoruz. Yani 5 milyon ton bu yılda artışımız var. Türk tarımının 82 milyonu aşan nüfusu, 3 milyonu aşkın muhacir ve yaklaşık 50 milyon turistin gıda ihtiyacını karşıladığı gibi, 186 ülkeye, bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir. Bu gelişmeler sonucunda, tarım ürünleri toplam ihracatımız 4 milyar dolardan yaklaşık 18 milyar dolara yükselmiştir” ifadelerini kullandı.