Bakan Özhaseki’den İstanbul’un yapı stoğuna dair: 600 bini çok riskli!

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2023 Salı 7:47 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2023 Salı 7:47 pm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası bir depreme dair İstanbul’daki yapı stokunun durumuna dair korkunç tabloyu anlattı. Özhaseki, “6 milyon civarında konut var. Bunun 600 bini çok riskli, ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Bakan Özhaseki, İstanbul’daki kentsel dönüşüme ilişkin soru üzerine, olası bir depremin kendilerini gerçekten korkuttuğunu söyledi. Özhaseki, “İstanbul’daki deprem meselesi gerçekten bir beka, bir milli güvenlik meselesidir. Şöyle bir rakam var elimizde 6 milyon civarında konut var. Bunun 600 bini çok riskli, ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor. Durduğu yerde yıkılan binalar var zaten. Böyle bir ortamda bizim uykumuzu yitirip çok hızlı şekilde vaziyet almamız icap ediyor” dedi.

İstanbul için büyük bir çaba gösterdiklerini iddia eden Özhaseki, “İstanbul’da yıllardır süren bir kentsel dönüşüm mücadelesi var. 2012’de yasa çıkmış. 11 yıl içerisinde Kentsel Dönüşüm Yasası’nın getirdiği avantajları kullanarak İstanbul’da 800 bin kadar bağımsız birim yenilendi. Şu anda da 180 bin civarında konut ve işyeri yenilenmek üzere. Yani neredeyse 11 yılda çıkardığımız yasayla 1 milyona yakın bağımsız birimi yeniledik” ifadelerini kullandı.

İBB’den İstanbul depremine en kötü senaryo: 3 milyon nüfus doğrudan etkilenecek

DEPREM İÇİN İSTANBUL’A ÖZEL GÖREVLENDİRME

Özhaseki, İstanbul’da 350 bin konutluk rezerv alan belirlediklerini, buralarda konut inşasına başlayacaklarını öne sürdü.

Deprem hazırlıklarıyla ilgili yasal düzenleme ihtiyacına ilişkin soruya ise Özhaseki, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Birimi’ni başkanlığa dönüştürerek buna bağlı bir birimi sadece İstanbul için görevlendirmek istedikleri cevabını verdi.

“BUNUN İÇİN MECLİS ÇAĞRILIR”

Bakan Özhaseki, İstanbul’un kentsel dönüşümü için Meclis’in toplanmasına dair taleplerinin sorulması üzerine, “İstanbul’un kentsel dönüşümü, depreme hazırlığı için Meclis toplanır. Bunun için de Meclis çağrılır. Bu hazırlığı bizim yapmamız lazım, son haline getirebilirsem davet edeceğim arkadaşlarımızı” dedi.