Bakan Nebati’nin gece yarısı önlemleri bir işe yaramadı, doların ateşi sönmedi

Yayın tarihi: 10 Haziran 2022 Cuma 9:53 am - Güncelleme: 10 Haziran 2022 Cuma 9:53 am

Hazine ve Maliye Bakanlığı‘nın başta gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi olmak üzere attığı yeni adımlar dövizdeki yükselişi engelleyemedi. 16.75’e kadar düşen dolar önlemler sonrasında tekrar 17.25’e çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın döviz kurlarındaki artışı durdurmak için açıkladığı bir dizi karar, ateşi söndürmeye yetmedi.

Bakanlığın işlemlerin kapalı olduğu akşam saatlerinde açıklama yapacağını duyurması sonrası döviz kurlarında dalgalanma yaşanmıştı. Hatta dün 17,25’in üstünü gören dolar/TL 16,75’e kadar çekildi.

Ancak açıklanan adımlar piyasaları tatmin etmeyince gece yarısı kur yeniden 17,25’lere geri geldi. Bu sabah saatleri itibariyle de dolar/TL 17,24, avro/TL 18,35’den işlem görüyor.

Dolar saat 09:30 itibariyle 17.06, Euro ise 18.11 TL seviyesinde.

Bakanlığın anlam verilemeyen ekonomik adımını Oğuz Demir TELE1’e anlattı

YENİ EKONOMİK ADIMLAR

Yeni adımları Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, SPK ve Merkez Bankası duyurdu.

*Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Senet (GES) ihraç edileceğini açıkladı. Senetler, 3 ayda bir kupon getirili, asgari getiri garantisi ile getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek şekilde duyuruldu. Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama işlemlerinin ise 15 Haziran’da başlayacağı belirtildi.

*BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.

*BDDK, limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20’si; limiti 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40’ı olarak belirlenmesine karar verdi. Bu oran tüm limitler için yüzde 20’ydi.

*Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı’nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi.

*Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidildiğini duyurdu.

*Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükseltti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan anlaşılamayan ‘yeni adım’