Bakan Nebati: Dolardaki yükseliş algı operasyonu

Yayın tarihi: 29 Aralık 2021 Çarşamba 9:01 pm - Güncelleme: 30 Aralık 2021 Perşembe 6:29 pm

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk yayınına katıldı. Etiketlerdeki fahiş fiyatları kabul eden Nebati, 20 Aralık gecesi kura hiçbir müdahalede bulunulmadığını yineledi. ‘Döviz gidiyor diyenlere dava açın’ dedi.

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.  Kriz içindeki ekonominin konuşulduğu halde genellikle, kahkaha ve neşe içinde geçen  programın sonunda Ahmet Hakan, Bakan Nebati’yi neşeli ve hoş sohbet bulduğunu söyledi.

Bakan Nebati’nin programda dikkat çeken sözleri şöyle:

  • … Lan nasıl? Harika.
  • Doların yükseldiği falan yok-
  • Dolardaki yükseliş algı operasyonu
  • ABD Merkez Bankası (FED) 5 tane ailenin
  • Döviz gidiyor diyenlere dava açın.
  • Araç satışlarında bir düşme yok

KEYFİMİZ YERİNDE

Bakan Nebati yüzde 12’yi ağzından kaçırdı

Doların artışının fiyatlara ve enflasyona etkisinin sorulması üzerine Bakan Nebati, endişe edilmemesi gerektiğini, “morallerinin bozulmadığını” söyleyerek “Bu normal, kurlar radikal bir düşüşten sonra salınımlarla normale dönecek. Tersine mutlu olduğumuz bir yer. Salınımı görüyoruz, piyasa oyuncularının davranışlarını okuyabiliyoruz. Keyfimiz yerinde. Çünkü çok dar bir piyasada ihtiyaçlarını karşılıyorlar.” dedi.

DOLARIN DÜŞÜŞÜ FİYATLARA YANSIMADI

Bakan Nebati, Ahmet Hakan’ın “fahiş fiyat tespitini yaptınız mı? Fahiş fiyat var mı?” sorusuna “var” yanıtını derdi.

Nebati “Yarından itibaren sahaya iniyoruz. Hazine ve Maliye’nin Maliye kısmı sahaya inerse fena iner. Doların düşmesinin fiyatlara etkisi olacak. Fiyatlar normale dönecek. Döviz kurundaki köpükler gittiği için 2022 yılı istikrarlı bir yıl olacak. Ocak ayından itibaren aylık olarak indirimleri göreceğiz. 2023’e girerken enflasyon diye bir konumuz kalmayacak.” dedi.

ALGI OPERASYONU SUÇLAMASI

Nebati, yaptıkları açıklamaların bazen farklı anlamlar çıkarmak için cımbızlandığını ifade ederek, bunları ciddiye almadığını belirtti.

Bakan Nebati, bazı “cins tip” insanlar olduğunu vurgulayarak, “Şimdi bunlar sosyal medyada büyük bir fırsat yakaladı. Adı soyadı yok kim olduğu belli değil, dilediği gibi hakaret ve küfür ediyor. Bir de bunları profesyonel olarak yapanlar var, cımbızlama üzerinden algı operasyonu çekiyorlar.” diye konuştu.

MÜDAHALE İDDİALARINI TEKRAR YALANLADI

Daha önce kamu bankaları ve Merkez Bankası’nın 20 Aralık’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kur korumalı vadeli TL mevduat hesaplarını açıkladığı akşam piyasaya müdahale edildiğini ve bu sayede bir gecede 18 seviyesinden 11 seviyesine indiği söylenmişti.

Bu haberlerin sorulması üzerine müdahale iddialarını reddeden Nebati şunları söyledi:

“Ne Merkez Bankası, ne dolaylı yoldan o gece hiçbir müdahalede bulunulmadı. Bir iddia söylüyorlar, başka bir şey. Kesinlikle hiçbir şartta o gece müdahale edilmedi.”

“LAN NASIL! HARİKA”

“Benim cebime bir lira girmedi. Küçük yatırımcılar çarpıldı. Sosyal medya, troller, bunlar sadece ve sadece AK Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanımıza yönelik, iktidardan devirmek için hedef alanların söyledikleri.”

“Cumhurbaşkanımızın konuşmasından sonra döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum, arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika. Anında telefonlara takır takır döviz fiyatlarının düşüşü gelmeye başladı. 20 Aralık büyük bir geceydi. “

“DAVA AÇIN”

Kur korumasına katılım 59.8 milyar lira olduğunu açıklayan Nebati “Kur korumalı TL mevduat hesabının küçük yatırımcıları korumak için yapıldığını ifade eden Nebati, “Zarar eden bütün vatandaşlara açık ve net çağrıda bulunuyorum, kim ki Twitter’da, sosyal medyada, basın toplantısında, grup toplantısında size ‘Döviz gidiyor, tedbir alın ve adımlarınızı atın’ diyorsa dava açın. Bunlar sizi yanlış yere yönlendirdiler. Dava açın adalet de var bakalım ne oluyor?” dedi.

ABD MERKEZ BANKASI 5 TANE AİLENİN

Merkez Bankası’nın ‘bağımsız’ olduğu yönünde açıklamalar yaparken ABD örneğini veren Nebati, “Amerika Birleşik Devletleri’nin çıkarları doğrultusundaysa yapar ya da yapmaz. Bir de yalnız şu da var; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Merkez Bankası kamunun değil ki… 5 tane ailenin” ifadelerini kullandı.

GÖZLERDEKİ IŞILTI

Programda Ahmet Hakan ile Bakan Nebati arsında şöyle bir diyalog geçti:

Ahmet Hakan: Madem ekonomi gözlerdeki ışıltıdır, madem esnafın pazarcının gözlerine bakacağız; ya oradaki gözlerde ışıltı yok
Bakan Nebati: Kim diyor?
Ahmet Hakan: Ben diyorum
Bakan Nebati, “Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır.” sözlerinin anımsatılması üzerine de “Güven, rakamlardan daha önemlidir. Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Pazara çıktığınızda, çarşıda yürüdüğünüzde, esnaf gülerek ‘Hoş geldin.’ diyorsa, gözlerinin içinde onu anlıyorum. Gözlerinde ışıltı varsa durum iyidir.” dedi.

“HER ŞEY KONTROL ALTINDA”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Bugün dolar kurunda görülen artış, kurun 18 liradan inmesinin doğal salınımı. Her şey kontrol altında. Bir iktidar, seçime giderken dövizi yükseltmeyi göze alır mı? Türkiye’de herkes dolara bakar. Bilerek bunu yapıyorsa siyasal iktidar intihar ediyor demektir.” dedi.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Bakan Nebati, faizin artırılmaması gerektiğine inandığını belirterek, şöyle devam etti:

“Gittiğim her toplantıda, iş dünyası ile toplantı yaptım. Çok değerli 67 kişi ile toplantı yaptım, Türkiye’nin en önemli markaları oradaydılar. ‘Faiz indirimi olmayacak, modelimiz de bu, altyapılarını da sunuyorum. Buna göre hazırlıklarınızı yapın.’ Kararlılığımızı gördüler, Cumhurbaşkanımız zaten kararlı. Ekonomi yönetimi çok kararlı ve tam bir uyum var. Hem maliye hem para politikalarında hem de kurumlar arası tam bir uyum var. Çok daha önemli bir yerde açık bir mesaj veriyorum. Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile toplantı yapıyorum, diyorum ki, şunu köşeye yazın kırmızı kalemle ‘Faiz artırımı olmayacak, buyurun çözüm önerilerinizi.’ Özel bankalar özellikle çok teşekkür ediyorum, oradaki mesajımızı çok net olarak aldılar. Biz buradan geri adım atmayacağız. Atmama gerekçelerimiz de çok net.”

ARAÇ SATIŞINDA DÜŞME YOK! ÖTV İNDİRİMİ OLMAYACAK

Otomobil, beyaz eşya ve telefon gibi ürünlerde ÖTV indirim planı olup olmayacağının sorulması üzerine Nebati, şöyle devam etti:

“Hayır, araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV’yi niye indirelim? Beyaz eşyada tarihi rekorlar kırılıyor ihracatta ve iç tüketimde, ÖTV’yi niye düşürelim? Akaryakıt fiyatlarında kaybedilen vergisel vergilerin yükünü 84 milyon çekiyor. Birinin kullandığı akaryakıtı niye başkası çeksin? Biz petrol ve doğal gaz üreticisi değiliz. 2023’te doğal gaz üreteceğiz ancak şu anda doğal gazı dövizle alıyoruz. Bunu nereye kadar sübvanse edebilirim. Önümüzdeki yıl 55 milyar dolar enerji ithalatımız var. Geçici karar alınmış, piyasa canlanmış böyle bir dönemde o imkanı bitirdik.”