Bakan Kurum’dan Ekrem İmamoğlu’na ‘Gelseydi görürdü’ yanıtı

Yayın tarihi: 28 Eylül 2019 Cumartesi 3:43 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2019 Cumartesi 3:58 pm

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önceki gün İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Kurum, AFAD’da düzenlenen toplantıya Ekrem İmamoğlu’nun çağrılmamasına ilişkin tartışmayla ilgili, “Kendisini davet ettik, gelseydi görürdü” şeklinde konuştu.

Bodrum’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bodrum’da yıkım için belirlenen kaçak 19 projenin 10’unda yıkım işlemlerinin başladığını söyledi.

Kurum, Muğla’da 9 ilçede İmar Barışı’na uymayan 21 bin kaçak yapının yıkılacağını bildirdi.

İstanbul’da yaşanan 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrası 213 bina denetlendiğini belirten Kurum, 20 binanın ağır hasarlı, 58 binanın da hasarlı olduğu belirlendiğini söyledi.

İMAMOĞLU’NA ‘GELSEYDİ GÖRÜRDÜ’

Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun toplanma alanı eleştirisine de şöyle yanıt verdi:

“Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve İçişleri Bakanımız da açıklamalar yaptılar. Açıkçası dünkü toplantıya da, akşam 6’ya kadar süren toplantıya kendilerini davet ettik. Gelseydileri kendileri de toplanma alanlarını görürdü. Toplamda 10 bin toplanma alanımız var. Bu alanlar da sürekli güncelleniyor ve güncellenmeye de devam edecek. 81 ilde Millet Bahçesi projemiz var. Bu Millet Bahçeleri projesi aynı zamanda depremde toplanma alanlarıdır. Stadyumlarımız toplanma alanıdır. İlçelerimizde birçok kamu kuruluşu binası, okulların İstanbul’da yüzde 92’si yenilenmiş durumda. Bahçeleri bile toplanma yerleridir. İstanbul’un bu noktada herhangi bir eksikliği yoktur.”

‘DOĞAYI TAHRİP EDEN ŞİRKETLERE CEZAİ İŞLEM UYGULUYORUZ’

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Doğa tahribatıyla ilgili şirketler hakkında cezai işlem uygulanıyor mu?

“36 dönüm deniz dolgusunun 18 dönümünü kaldırdılar. Kalan kısmına ilişkin de kaldırma işlemi devam edecek. İlgili firmalara bu kaçak yapılarından dolayı imar barışı sürecinde yatırdıkları bedeller irat kaydedilmiştir. Bunun dışında da tüm firmalara 20 milyon lira cezai işlem uygulanmıştır. Yine bu esnada devletimizin harcayacağı her bir kuruş da kendilerinden talep ediliyor.

İptal edilen yapı-kayıt belgesi nedir?

“Şu an itibariyle sadece bu bölgede 750’ye yakındır. Tespitlerimiz tamamlandıkça, onu da uydu görüntülerinden çakıştırıyoruz. 31 Aralık 2018 öncesi ve sonrasına ilişkin uydu görüntülerimiz var. Bu uydu görüntülerine uymayan, kanuna uymayan yapılara ilişkin gerekli işlemleri yapacağız.
Depremden etkilenen 14 okulun incelemesi hafta sonu bitecek.

İSTANBUL DEPREMİNE İLİŞKİN VERİLER

“Şu an Türkiye Aft Yönetim Planı çerçevesinde bakanlığımızın birimleri afet olur olmaz sıfırıncı dakikadan itibaren afetin şiddetine göre harekete geçtiler. Sahada 270 arkadaşımız depremden bir saat sonra çalışmalara başladılar. Bugün sabah saat 9 itibariyle baktığımızda toplamda 2 bin 801 ihbar yapılmış durumda. Arkadaşlarımız tespitlerini yapıyorlar. 213 binanın incelemesi neticesinde 20 adet sivil binamız ağır hasarlı, 58 adet sivil binamız az hasarlı, 80 kamu binası incelendi, 53 okul incelenip 14’ünün incelemeleri devam ediyor. Haftasonu itibariyle 14 okulla ilgili incelemelerimiz bitecek.”

‘BU KADAR AZ HASAR GÖRÜYORSAK BUGÜNE KADAR YAPTIKLARIMIZIN KATKISI’

“Az hasarlı binalara ilişkin süreci kendilerine tebliğ edeceğiz. Bu anlamda kentsel dönüşümün önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yapmış olduğumuz yapı denetim düzenlemesi, hem deprem yönetmeliği, hem Sayın Cumhurbaşkanımızın bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz dediği seferberlikle, TOKİ’nin alt gelirli vatandaşlara yönelik konutlar projesiyle birçok projeye imza attık. Bugün 5.8 büyüklüğünde bir deprem yaşanıyor ve bu depremde bu kadar az hasar görüyorsak bu güne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların da çok büyük katkısı vardır. Tabii bitmiş değil.

Yıllık 300 bin konut, beş yılda da acil öncelikli 1 buçuk milyon konuta ilişkin eylem planımızı açıklamıştık. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Hasarlı binalara onarım mı yapılacak?

“Arkadaşlarımız incelemeleri yaptıktan sonra hasarlı binalarda oturulmaması konusunda tebliğ yapılıyor. Vatandaşlarımızın misafir edildiği yurt, otel gibi hizmetleri de kaymakamlık eliyle veriyoruz. Hiçbir vatandaşımızı dışarıda bakmadık. Güçlendirme yapılabilecek binalar varsa bunlar da yine hasar tespit raporunda bildiriliyor. Meclis’in açılmasıyla bilikte güçlendirmenin de önünü açacağız.”