Bakan Kurum’dan çürük raporu verilen iki binayla ilgili açıklama: ‘Riskli bina’ başvurusu yok

Yayın tarihi: 1 Kasım 2020 Pazar 7:49 pm - Güncelleme: 1 Kasım 2020 Pazar 7:58 pm

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminde Bayraklı’da yıkılan Doğanlar ile Rıza Bey apartmanlarına ilçe belediyesinin 2012 ve 2018’de ‘çürük’ raporu verilmesiyle ilgili, “Rıza Bey ve Doğanlar Apartmanı’na ilişkin bakanlığımıza ya da il müdürlüğüne gelen ‘riskli bina’ başvurusu yok. Başvuru olsaydı, tapusunda ‘riskli bina’ şerhi olurdu” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’de arama kurtarma faaliyetleri ve son duruma ilişkin açıklama yaptı.

İzmir Bayraklı’da depremle yıkılan Doğanlar ile Rızabey apartmanlarına ilçe belediyesinin 2012 ve 2018’de ‘çürük’ raporu verdiği ortaya çıkmıştı. Raporlarda her iki binanın da riskli ve tehlikeli olduğu belirtilerek ev sahipleri uyarılmış ancak binalar tahliye edilmedi. İddiaya göre, raporun sonuç bölümünde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği kurum ve kuruluşlara giderek binanızın risk tespitini yaptırmanızı ve gerekli tedbirlerin alınmasını tavsiye ediyoruz” ifadesi yer almıştı.

Bakan Kurum, konuyla ilgili kendisine sorulan bir soru üzerine, “Rıza Bey ve Doğanlar Apartmanı’na ilişkin bakanlığımıza ya da il müdürlüğüne gelen ‘riskli bina’ başvurusu yok. Riskli bina başvurusu olsaydı, tapusunda ‘riskli bina’ şerhi olurdu, riskli bina şerhi yok, böyle bir tespit yapılmamış” dedi.

Kahreden rapor! Yıkılan iki bina ‘tescilli çürük’

“AĞIR, ACİL VE YIKIK SAYIMIZ 41’E ULAŞTI”

Çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Murat Kurum, “Ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara da evlerinde oturamayacaklarsa 5 bin lira taşınma ve kira yardımı vereceğiz” ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, “Hasar tespit çalışmalarında an itibarıyla 2 bin 234 binada 28 bin 100 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Ağır, acil ve yıkık sayımız 41’e ulaştı ve 1041 bağımsız bölümden oluşuyor” bilgisini paylaştı.

Rıza Bey Apartmanı enkazındaki arama kurtarma çalışmasıına ilişkin bilgi veren Kurum, “Hasar tespitlerini yaptık. Ağır hasarlı binalar olduğu için onları da anbean lazer tarayıcılarla takip ediyoruz. Oradaki herhangi bir hareket veya yıkılma riski enkazda arama kurtarma faaliyeti yapan arkadaşlarımızın can güvenliği riski açısından çok önemli” dedi.

Bakan Kurum, “Yıkılmış veya yıkılacak binalara ilişkin, eşyasını alamayan vatandaşlarımıza 30 bin lira eşya yardımı yapılacak. Ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara da evlerinde oturamayacaklarsa 5 bin lira taşınma ve kira yardımı vereceğiz” diye konuştu.

CHP: Yıkılan üç binanın ‘çürük raporu’ ilgililere iletildiği halde neden önlem alınmadı?

İzmir 6,9’luk depremle yıkıldı! Can kaybı 62’ye yükseldi