Bakan Koca, vaka dağılımını il il açıkladı: Yüzde 53,74’ü İstanbul’da tespit edildi

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 7:49 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 8:56 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Kovid-19 salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu.Koca, ”Salgının dünyada 6 ayını bırakmasıyla ilgili bazı verileri aktarmak istiyorum. Vakaların yüzde 53,74’ü İstanbul’da tespit edilmiştir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye’deki seyriyle ilgili olarak açıklama yaptı.

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

Bir günde tespit edilen toplam vaka sayılarında hayal kırıklığına yol açan artışlar olmaktadır. Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görülmüyor. Bütün dünya için makul ve ortak çözüm yolu günlük hayatı bir düzene kavuşturmaktır. Zaman kazanmak içn kısıtlarla elde edilenler, mücadele üstünlüğü sağlamamıştır. Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır. İnsan sağlığının hak ettiği kıymeti gördüğü bir ülkeyi ortaya koymuştur. Tedavi başarımız, yüzde 2,57’ye kadar düşen ölüm oranımız, risk grubundakileri korumamız takdir nedenlerinden bazılarıdır. Başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz.

Yeni vakalarımızda yakın günlerdeki artışlarla tedirginlikler yaşamaya başladık. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Riske karşı alınacak tedbirler biraz çabayla kolay olan tedbirlerdir. Yapmamız gereken tedbire uygun seçenekleri aramaktır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor.

Kovid-19’a karşı bilinçli davranan herkes bugünün şartlarında hayat kurtaran kahramanlardan biridir. Bulaşmanın önünü keserek kahramanlar arasında yer almalıyız. Bu salgının sağlığımızı tehdit ettiği ne kadar doğruysa, kişisel hürriyetimizi bir ölçüde sınırlandırdığı da doğrudur. Alınacak üç tedbir, maske, mesafe, temizlik, hem sağlığımızın, hem de hürriyetimizin koruyucusudur. Tedbirlere uyarsak hürriyet alanımızı genişletebiliriz.

VAKALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İSTANBUL’DA

1 Mart’tan bu yana ülkemizdeki toplam vaka 199 bin 906’dır. Vakaların yüzde 53,74’ü İstanbul’da tespit edilmiştir. Son bir haftada İstanbul’daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51,16’dır. Son iki hafta içinde 5 ilimizin vaka sayılarında artış olmuştur. Bu iller Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır’dır.

VAKA SAYISININ EN DÜŞÜK OLDUĞU İLLER

Nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın. Vaka sayısında istikrarlı azalma gösteren 5 ilimiz Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Gümüşhane’de ise 2 haftadır hiç vaka görülmemiştir. Verdiğim bilgileri tüm şehirlerimizi kapsayacak şekilde yarından itibaren bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz.

Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları ancak tedbirlere uyularak düzenlenebilir. Alışverişimizi kalabalık ortamlardan yatmak yerine başka şekilde gerçekleştirilebilir. Bu örnekleri hepimiz kendi hayatımıza uygulayabilir, önlemi alabiliriz.

EN FAZLA VAKA 25-45 YAŞ ARASINDA

Son bir ayda Kovid-19 pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. En fazla vaka 25-45 yaş arasında görülüyor.

Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu anlaşılıyor. Büyüklerimizi evde izole ederek korumayı başarmıştık. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar.

Salgın boyunca vefat edenlerde 60 yaş üzeri ve hastalığı olanların oranı yüzde 72’ye yakındır. Yoğun bakım hastalarımızdaki artışla birlikte entübe hastaların yaş ortalaması daha da yükselmektedir. Bir önceki ay 65,2 olan yaş ortalaması bu ay sonunda 67,4’e yükseldi. Büyüklerimizi korumaya aldığımız günlerin avantajlarını koruyamıyoruz. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış bir yakınımızın kaybına yol açacak kadar riskli olabilir. Anlık sevincimize, heyecanımıza yönelik kontrolsüz bir hareketimiz farkında olamadığımız nicelerinin ardından üzüntü duymamıza kaynaklık edebilir. Bugüne kadar yaşananlardan sonuç çıkaralım, tehditin karşısına tedbiri koyalım.

GÜNCEL KORONAVİRÜS VERİLERİ

Bugünkü vaka sıyımız 1192, vefat edenlerin sayısı 19, iyileşen hasta, 2311 yani vaka sayısından epey yüksek olduğunu görüyoruz. Toplam yoğun bakımdaki hasta sayımız 1035.Bugünkü test sayımız 52 bin 312

Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 5 bin 150 oldu

AVRUPA BİRLİĞİ SINIR KARARI

Bizim şu an Avrupa’nın yapmaya çalıştığıyla bizim vatandaşa uyguladığımız yaklaşımın daha öte, ileri bir noktada olduğunu söylemek istiyorum. Avrupa sadece hastanelerine, sağlık kuruluşlarına solunum sıkıntısı veya semptomu olan hasta grubuna taramayı yapıyor. Avrupa bizde olduğu gibi havaalanlarında, sınır kapılarında, askerimizin celp dönemleri dahil olmak üzere OSB’ler dahil olmak üzere birçok alanda taramaları yapıyoruz. Avrupa’nın benzer taramalarını yapmadığını görüyoruz. Avrupa’nın yaptığı test sayılarının altında olmadığımızı, ölüm oranında Avrupa ülkelerinin hepsinin altında olduğunu biliyoruz. Bu anlamda şeffaf olmaya gayret gösteriyoruz, günlük verileri paylaşıyoruz. Bütün vatandaşlarımızın tedavilerini ücretsiz yapıyoruz, Avrupa’da olduğu gibi hastane yükümüzün olmadığını söylüyoruz.

Bu dönemde özellikle sayıların istediğimiz düzeye inmemiş olmasıyla, kongrelerin biraz daha ötelenmesini ve önümüzdeki haftalar bu seyrin daha yakın takip edilmesini buna göre kongrelerin nasıl yapılması gerektiğine dair bir çalışma yapılacaktır.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Okulların açılmasına zaman var. Bilim Kurulu’nda şu an bu gündeme gelmedi. Salgının seyri bunu belirler. Bu anlamda alınması gereken öneri anlamında paylaşmış oluruz. Okulların önümüzdeki dönemde dijital ortamda eğitimi yapmak noktasında bir hazırlık içinde olduğunu biliyoruz. Bu hastalık dönemi için değil genel anlamda olduğunu biliyoruz. O dönem geldiğinde Bilim Kurulu önerisini paylaşmış olur.

‘KISITLAMANIN DEVAMINDAN YANAYIZ’

(65 yaş üstüne yönelik kısıtlama) Bununla ilgili herhangi bir gündem olmadı. Ama şunu söyleyebilirim. Kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu, öneri olarak söylüyor. Bu kısıtlamanın devamından yanayız. Çünkü vefat edenlerin yoğun bakım ve entübe hasta sayımızın giderek arttığını görüyoruz. Bizim şu dönemde normalleşme ile bu virüsü kolay taşıdığını büyüklerimiz için daha risk taşıdığını görüyoruz. O nedenle kısıtlamanın devamından yanayız.

Bu kurallara bağlanan düğünleri uyması çok önemli. En çok bulaşıcılığın da bir araya gelmeyle olduğunu biliyoruz. Genelge ve Bilim Kurulu önerisindeki kurallara uyarak düğünlerin yapılması gerekiyor.

ANTİKOR TESTİ

Geçen hafta kısmen bahsetmiştim. Toplam 153 bin kişi üzerinde bu çalışma yapılıyor. Yapılan çalışma kişi sayısı 132 bine ulaştı. Bu sayının artışıyla birlikte %0.24. Biz antikor taraması da yapıyoruz bu kişilere. Koruyuculuk ise 0.81. Haftaya bu çalışma bitmiş olur ve kesin sonuçları vermiş oluruz.

Taşıyıcılığın ve koruyuculuğun yüksek olmadığını, toplumsal bağışıklığın beklenilmemesi gerektiğini söylemiştik. İllerle ilgili gelecek hafta bitmiş olur. Hem taşıyıcılığı hem de koruyuculuğu vermiş oluruz.

ÇİN’DE ORTAYA ÇIKAN YENİ VİRÜS

Bu virüsün insandan insana geçtiği yönünde bir bilgi var. Ama mutasyonla insandan insana geçme potansiyeli olduğu biliniyor. Çin’le bilim kurulumuz bilgi alışverişinde bulunuyor. Farklı bir durum sözkonusu olursa bunu açıklamış oluruz. Domuz gribi olarak adlandırılan, insana bulaştığı ortaya konan ama insandan insana bulaştığı daha bilinmeyen bir virüsten bahsediyoruz ve yakından takip ediyoruz

CİZRE VE ŞIRNAK AÇIKLAMASI

Cizre özelinde ben şahsen çok yakın takip içinde olduğumu söyleyebilirim. Ama istismar edilmeye açık olduğunu düşünerek özellikle bu anlamda sorunun olup olmadığı noktasında yakın takipteyim. Cizre ve Şırnak özelinde vaka sayılarımızın arttığını, komşu ülke nedeniyle ortalamanın üzerinde biraz daha artış olduğunu, sağlık kuruluşlarımızın eksiklikleri tamamlamak üzere gayret içinde olduğumuzu, alınması gereken bütün tedbirleri aldığımızı, yakın takipte olduğumuzu söyleyebilirim. Özellikle de daha yakın sosyal kültürel, cenaze, nişan ve benzeri etkinliklerle bunun daha da arttığını görüyoruz. Sahada filyasyon ve temaslı çalışmasını yapıyoruz”