Bakan Koca el arttırdı

Yayın tarihi: 27 Mart 2021 Cumartesi 12:10 pm - Güncelleme: 27 Mart 2021 Cumartesi 12:10 pm

Haber Türk yazarı Fatih Altaylı’ya “AB’nin Türkiye’ye yollandı dediği 1.5 milyon doz Biontech aşısı nerede?” sorusunu yanıtlayan Bakan Koca, Bionetch’ten gelen belgeyi gönderdi. Koca aşı sayısını da 100  milyondan 120 milyona çıkardı.

Bakan Koca’nın kendisiyle paylaştığı söz konusu aşılara ilişkin belgeye yer verdiği yazısında Altaylı, “Belgenin altında Biontech’in iki yöneticisinin Dr. Sierk Poetting ve Dr. Oliver Hennig’in imzaları var” dedi.

Altaylı’nın yazısı özetle şöyle: 

“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aradı dün gece. Aramasının nedeni benim ısrarla “AB’nin Türkiye’ye yollandı dediği 1,5 milyon doz Biontech aşısı nerede?” diye sormam.

“Biontech’ten gelen 1,5 milyon doz aşıyla ilgili sorunuz var birkaç keredir tekrarladınız. Şimdi telefonunuza bir belge yolladım. Bu belgeyi sizden önce hiç kimseyle paylaşmadım. Ama sizinle paylaşıyorum. Resmi bir belgedir. Belgeyi kullanabilirsiniz. Hatta yayınlarsanız sevinirim çünkü yalan söylemediğimin belgesidir” dedi.

Yukarıda orijinalini sizin de göreceğiniz Biontech antetli belge belli ki Türkiye’nin isteği üzerine verilmiş. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü Mücahit Özdemir’e hitaben yazılmış.

“Pfizer-Biontech COVID 19 aşılarının sevkiyatının başladığını görmekten memnunuz” diye başlıyor belge.

İlk partinin Ankara’da üzerinde mutabık kalınan dağıtım merkezine ulaştığını ve şimdilik deneme amaçlı 5 bin 850 dozun 12 Mart günü teslim edildiğini belirtiyor.

Belgede planlı sevkiyatın ilk bölümü olan 0,7 milyon dozluk partinin 24 Mart, ikinci 0,7 milyon dozluk partinin ise 25 Mart’ta Ankara’daki dağıtım merkezinde olacağı belirtiliyor.

Belgenin sonunda ise Nisan ayı ortasına kadar 3,1 milyon dozun daha teslim edilmiş olacağını söylüyor.

Belgenin altında Biontech’in iki yöneticisinin Dr. Sierk Poetting ve Dr. Oliver Hennig’in imzaları var.

100 MİLYON 120 MİLYON OLDU

Altaylı’nın “Siz Rus Sputnik ve İngiliz Astra Zeneca aşıları ile ilgili olarak da satın alabileceğimizi söylemiştiniz bana. Rusya kendi bile aşılanamıyor. Niye yavaşlar ve kendilerine bile aşı yapamazken bize nasıl satacaklar” sorusuna yanıt veren Koca şunları söylemiş:

“Üretim sorunları var. Rusya yeterince üretemiyor. Aynı şey Astra Zeneca için de geçerli. İngiltere ile AB arasında da Astra Zeneca aşısı tartışması ve sorunu var. Birbirlerini suçluyorlar. Biz tüm kanalları zorluyoruz aşı bulabilmek için. Daha doğrusu yaza kadar gereken tüm aşıyı bulabilmek için. Yazdan sonra aşı bol. Ama biz yazdan önce istiyoruz.”

Altaylı’nın “Peki yaza kadar ne kadar bulabileceksiniz?” sorusuna yanıt veren Koca, “100 milyonun üzerinde. 120 milyon getireceğiz hayırlısı ile” diyor.