Bakan kıyıların işgalini gizleyemedi

Yayın tarihi: 22 Haziran 2022 Çarşamba 6:51 am - Güncelleme: 22 Haziran 2022 Çarşamba 11:07 am

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın Kıyı Yasası‘ndaki yönetmelik değişikliği hakkında verdiği soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kıyıları işgal eden yapıları gizleyemedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Nisan ayında Kıyı Yasası’nın Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te değişiklik yaptı.

Değişiklikle Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonları’nca yeni kıyı kenar çizgisi tespiti yapılmasına olanak sağlandı. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bu yönetmelik değişikliğine neden gereksinim duyulduğu, şu anda 50 metre sınırını ihlal eden yapı sayısının kaç olduğu gibi sorulara yanıt istedi.

Murat Kurum: Kanal İstanbul çevresinde Katarlıların aldığı yer sadece 157 bin metrekare

“MADDENİN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTE”

Bakan Kurum yanıtında, “Gayri meskun sahalarda ve henüz devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu yönünde sicil düzeltme davası açılmamış alanlarda, kıyı kenar çizgisine karşı yapılan itirazların idare mahkemelerine müracaat edilmeden evvel bir kez daha bilimsel ve teknik olarak incelenerek komisyonca nihai karar verilmesinin, yargının ve bürokrasi yükünün azaltılması gerektiği kanaatine varıldığından söz konusu maddenin düzenlenmesi gereği hasıl olmuştur” dedi.

50 METRE SINIRINI İHLAL EDEN YAPI ENVANTERİ YOK

Yönetmelik hazırlanırken ilgili kurum, kuruluşların görüşlerinin alındığını belirten Kurum, sahil şeridi ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmadığını savundu. Kurum, “Bakanlığımız görev tanımında sahil sınırını ihlal eden yapılara ilişkin hüküm bulunmamakta olup, dolayısıyla 50 metre sınırını ihlal eden yapı sayısına ilişkin envanter bulunmamaktadır” dedi. Kurum, yönetmelik çalışmaları yapılırken Hazine’ye ait belirli bir kıyı alanına yönelik değil, Türkiye genelinde yaşanılan sorunlar dikkate alınarak çalışma yapıldığını da savundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Süleyman Soylu’nun “pozu” hakkında açıklama