Bakan Karaismailoğlu: Atatürk Havalimanı kapanınca trafik yüzde 30 azaldı

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 10:24 am - Güncelleme: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 10:24 am

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı bir televizyon programında yıkımına başlanılan Atatürk Havalimanı hakkında “Günlük olarak yaklaşık bin yüz uçak inen bir Havalimanı, o uçaklar karbon emisyonunu 4 milyon insanın üzerine atıyor. Saatlerce Marmara Denizi üstünde tur atıp iniş izni beklediğimiz saatleri ne çabuk unuttuk. Havalimanı kapanınca bu bölgedeki trafik yüzde 30 azaldı” ifadelerini kullandı.

Yıkım sürecinin başlaması ile gündeme gelen Atatürk Havalimanı ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu dikkat çeken açıklamalar yaptı. tv100’de yayınlanan Candaş Tolga Işık’ın sunduğu “Az Önce Konuştum” programına konuk olan Karaismailoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Devletler uzun soluklu planlamalar yaparlar hem bugünün hem de önümüzdeki yıllarda ülkenin karşılaşabileceği sorunlara hazırlıklı olup planlar ve işler yaparlar. Türkiye Cumhuriyeti de son 20 yılda nasıl planlı büyüyorsa aynı şekilde büyüyor.

“Günlük 1.100 yaklaşık uçak inen bir Havalimanı o uçaklar karbon emisyonunu 4 milyon insanın üzerine atıyor. Saatlerce Marmara Denizi üstünde tur atıp iniş izni beklediğimiz saatleri ne çabuk unuttuk. Havalimanı kapanınca bu bölgedeki trafik yüzde 30 azaldı.”

“ATATÜRK HAVALİMANI’NIN KAPATILMASI GEREKİYORDU”

“Buradaki acil durumlar için ambulans uçaklarının inebileceği bir yer, acil durumlar için kullanılabilecek bir havalimanı olabilir. Atatürk Havalimanı kapatılması gerekiyordu, burada 2 tane pist vardı doğu-batı ve kuzey-güney pistleri. İstanbul Havalimanı zaten aynı eksende olduğu için bu pistlerin kullanılmasının imkanı yok.”

“BİZ ORADA YILLIK YOLCU GARANTİSİ VERDİK”

“Biz orada yıllık bir yolcu garantisi verdik. 10 milyar eurouk bir havalimanı yaptırdınız, bunun belirli sürede bir geri dönüşü var. 10 milyar euronun bir kuruşu devletten çıkmamış ve ilk yılı o verilenin garantiyi aştığı için 22 milyon euro ekstra gelir geldi.”

Bakan Karaismailoğlu’ndan ‘İBB adaylığı’ açıklaması