“Bakan, ihalenin Emine Erdoğan’ın kuzenine verilmesine itiraz eden bürokratları görevden aldı” iddiası

Yayın tarihi: 17 Eylül 2020 Perşembe 9:29 am - Güncelleme: 17 Eylül 2020 Perşembe 9:29 am

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ihalesiz yapılan ‘çevre aydınlatma revizesi’ kapsamındaki ‘ışıklı direk işinin’, Emine Erdoğan’ın kuzeni ve iş insanı Veysel Baran’a ait olduğu iddia edilen 4A Pazarlama Şirketi’ne verildiği öne sürüldü. Yaklaşık 100 bin TL’lik ışıklı direklerin alım emrini doğrudan Bakan Bekir Pakdemirli’nin verdiği ancak söz konusu alımın Bakanlıkta “işin usulsüz yapıldığı” gerekçesiyle kriz yarattığı ve talimatla, 5 daire başkanının ‘direk işinden’ alındığı öne sürüldü.

Cumhuriyet’in Sena Yaşar’ın haberine göre, Bakanlığın Eskişehir yolu üzerindeki kampusu için Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca çevre aydınlatma revizesi için aydınlatma direği alım işi yapıldı. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’na, doğrudan “Bakanlık makamı” talimatıyla geldiği ileri sürülen iş için, 4A Pazarlama AŞ adres gösterildi. Adres gösterilen firmanın sahibinin ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kuzeni, iş insanı Veysel Baran olduğu, bakanlık ile iş görüşmelerini taraf olarak Baran’ın yaptığı ancak resmiyette bir pozisyonunun olmadığı iddia edildi. Firmadan, 16 adet aydınlatma direği sipariş verilerek firmaya KDV dahil 98 bin TL para ödendi.

“40’TAN FAZLA PERSONELİN İFADESİ ALINDI”

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Fatih Sarıkaya’nın, iş için ihale açmaması, doğrudan Bakan talimatıyla firmaya ödeme yapması dikkat çekti. Bakanlık koridorlarında ise Sarıkaya’nın işi yanlış usulle yaptığı, “direklerin daha ucuza alınabileceği” konuşulmaya başlandığı iddia edildi. Bunun üzerine, Bakanlıkta 40’tan fazla personelin ifadesinin alındığı kaydedildi.

“5 DAİRE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI” İDDİASI

Ayrıca Sarıkaya ile birlikte, aynı dairenin alt birimlerinde görev yapan Mali Hizmetler Daire Başkanı Ramazan Ata, İnşaat ve Emlak Hizmetleri Daire Başkanı Kurtuluş Mengüloğlu, Sosyal İşler Daire Başkanı Ünal Kaya, İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Vedat Çatakçı’nın görevden alındı iddia edildi. Sarıkaya’nın yerine ise Özel Kalem Müdür Vekili Bülent Sezgin’in getirildiği bildirildi. Görevden almaların perde arkasında, direk işinin olduğu iddia edildi. Bakanlık koridorlarında, kararda Pakdemirli’ye yakın isim olan ve “gölge bakan” iddialarıyla gündeme gelen danışman Rıfat Tan Benadam’ın etkili olduğu öne sürüldü.

Rıfat Tan Benadam’ın Bakanlıkta görevinin dışında faaliyetlerde bulunduğu, işleri kontrolünde tuttuğu, Bakan adına bürokrat atamaları yaptığı ve Pakdemirli’nin elektronik imzasını daimi olarak taşıdığı iddialarını gündeme gelmişti. İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da konuyu Meclis gündemine taşıyarak kürsüden “Kim bu gölge bakan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı kim yönetiyor” diye konuşmuştu.

GÖREVDEN ALINAN DAİRE BAŞKANINDAN VEDA MESAJI

İnşaat ve Emlak Hizmetleri Daire Başkanı Kurtuluş Mengüloğlu’nun önceki gün dairenin WhatsApp grubundan görevden alındığını bildirerek veda mesajı paylaştığı öğrenildi. Mengüloğlu’nun mesajında, “Yaklaşık iki saat önce görevime son verildiğini öğrendim, ayrılma yazımı da az önce tebellüğ ettim” dediği öğrenildi.