Bakan Dönmez’in gündeminde indirim değil Kılıçdaroğlu var

Yayın tarihi: 11 Şubat 2022 Cuma 4:54 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2022 Cuma 5:11 pm

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik şirketleriyle yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaptı. Faturalarda iyileştirme beklenirken Dönmez, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik şirketleriyle yapılan görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Toplantıda kriz yönetim planlarını ele aldıklarını ifade eden Dönmez, herhangi bir indirim haberi vermedi. Basın mensuplarından soru almayan Dönmez, faturalarda indirim talep eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

GÜNDEMDE İNDİRİM DEĞİL KILIÇDAROĞLU VAR

Dönmez’in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Elektrik dağıtım şirketlerimizle bir araya gelerek kriz yönetim planlarını birlikte ele aldık. Her bir şirketimizle ayrı ayrı bu çalışmaları değerlendirdik. Güçlü ve zayıf olduğumuz noktaları fırsatları ve tehditleri de değerlendirdik. Türkiye’nin son 20 yılda gösterdiği yüksek performanslı büyümenin temel dinamiklerinden birisi de enerji sektörüdür. Enerji sektörünün serbest piyasa kuralları ve uluslararası eğilimler göz önüne alınarak üretim, iletim ve dağıtım şeklinde yeniden düzenlenmesi sektörün büyümesinde büyük bir ivme kazandırmıştır. 2016-2020 yatırım döneminde dağıtım şirketleri tarafından yaklaşık 40 milyar liralık yatırım yapıldı. 2021-2025 döneminde bu rakam 66,7 milyar liraya yükselecek. İletim ve dağıtım ağlarımızı da ihtiyaçlar doğrultusunda yeniliyoruz. Elektrik üretim iletim ve dağıtım alanlarında son 20 yılda yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yapıldı.

“PROVOKASYONDAN MEDET UMANLARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ”

Son 20 yılda elektrikteki toplam kurulu gücümüzü tam 3,5 kat artırarak 100 bin megawatt seviyesine ulaştırdık. Enerji sektörü her gün kendini yenilerken altyapı yatırımları ve serbest piyasa atılımlarıyla örnek gösterilirken muhalefetini Türkiye’nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı indiğini görüyoruz. Hiçbir ahlaki ve insani değerden nasibini almayan bu tarz bir siyasetin önüne ne gelirse sürüklediğine attığı adımların sonuncusuna da geçtiğimiz günlerde şahit olduk. Sorumlu siyasetin öznesi olması gerekenler sorumsuzluklarıyla nasıl bir hezeyanın içinde olduğunun farkında olmalılar. Demokratik sınır ve nezaketler içerisinde her türlü eleştiriye görüşe sonuna kadar açığız. Provokasyondan medet umanların her zaman karşısında olacağız.

“TEMEL SORUN ENERJİ ÜRETİM MALİYETLERİ”

Konuyu tüm şeffaflığıyla kamuoyuyla paylaştık. Çözüm yolunu da en uygun şekilde belirlemeye çalıştık. Halktan gelen önerilere göre çalışmalarımıza devam edeceğiz. İftira ve yalanların baş rolde olduğu kirli bir siyaset var. Her şey bu yalan siyaseti üzerinden nasibini alıyor. Enerji sektörü olarak biz de bu siyasetle karşı karşıya kalıyoruz. Dünyada son zamanlarda enerji dar boğazı söz konusu. Enerji fiyatları küresel bir sorun haline geldi. 2021 yılından itibaren elektrik üretiminin ham maddelerinden olan kömür fiyatları 5 kat arttı. Doğal gaz fiyatları 10 kat arttı. Doğal gazın yüzde 99’unu yurt dışından ithal ediyoruz. Petrolün yüzde 92’sini ithal ediyoruz. Elektrik üretiminde ise ithal oranımız yüzde 50. Temel sorun elektrik enerji üretim maliyetleri. Tedarik süreçlerindeki diğer unsurların etkisi bu kadar değil. Elektrik altyapımızı güçlendirirken vatandaşlarımızı korumak için her türlü tedbiri aldık. Elektrik ve doğal gaz faturalarında hükümetimiz 100 milyar liralık bir destekte bulundu. Bu destek hane halkına böldüğümüzde yıllık 5 bin liraya tekabül ediyor.

Bu yıl elektrikte birinci kademede dar gelirli vatandaşlarımızı korumaya yönelik düzenlediğimiz indirimli tarifede yüzde 50’lik desteğimiz devam ediyor. Doğal gazda ise bu destek oranı yüzde 75’ler seviyesinde. 100 liralık elektrik maliyetinin 50 lirasını hükümetimiz karşılıyor.

Enerji sektöründen de özellikle sürece daha fazla katkı sağlamalarını beklediğimizi de ifade ettik. Tarifelerin dışında sosyal destek kapsamındaki vakıflar üzerinden son 3 yıldır elektrik tüketim desteği veriyoruz. 2,1 milyon hane bu destekten yararlanıyor. Burada Aile Bakanlığı ile müşterek çalışıyoruz. 450 lira ile bin 150 lira arasında yıllık doğal gaz desteği sağlanacak. Küçük ölçekli işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarından gelen önerileri de değerlendiriyoruz. Kim neyi söylerse söylesin biz her zaman doğruları söyleyeceğiz. Her zaman hakkın yanında yer alacağız.

Halk Ekmek’in doğal gaz faturası 400 binden 3.5 milyona yükseldi

Bakan Dönmez mi, faturalar mı! Hangisi doğru?