Bakan Bilgin asgari ücrette zam tartışmalarına kapıyı kapattı

Yayın tarihi: 22 Mart 2022 Salı 12:01 pm - Güncelleme: 22 Mart 2022 Salı 1:57 pm

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ara zam tartışmalarına kapıyı kapattı. Bilgin “Bu tartışmayı anlamlı bulmuyorum. Çok önemli bir artış yaptık” dedi.

Asgari ücrete yıl içinde bir daha zam yapılmasına yönelik tartışmalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son noktayı koydu. Tartışmayı anlamlı bulmadığını belirten Bakan Bilgin, “zaten çok önemli bir artış yaptıklarını” belirtti.

Bir dizi ziyaret için Gaziantep’te bulunan Bilgin, burada konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez asgari ücreti yüzde 50 üzerinde attırdık. Bu günlerde yeniden asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmuyorum. Çünkü gerekeni enflasyon farkı ile yaptık. Bu durumlarda işçiyi de iş vereni de düşünmek lazım. Çünkü asgari ücret artarken, iş verenlerin de maliyeti arttı” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM TARTIŞMASI NASIL BAŞLADI?

Tartışma AKP TBMM Grup Başkanvekili Cahit Özkan asgari ücrete ikinci zam gelmesi ihtimaliyle ilgili bir soruya verdiği cevapla başlamıştı. Özkan şunları söylemişti: “Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Biz parlamentoda her zaman milletimizim menfaati ne gerektiriyorsa bunu her zaman yaparız.”

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise konuyla ilgili ilk açıklamasında şu açıklamayı yapmıştı: “Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralık’tır.”

Asgari ücret zammı için bakanlıktan ilk açıklama

CHP’den TBMM’ye asgari ücret teklifi