Akar: S-400 zorunluluktu, garanti verilirse ABD’den Patriot alınabilir

Yayın tarihi: 22 Ekim 2020 Perşembe 9:57 am - Güncelleme: 22 Ekim 2020 Perşembe 9:57 am

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur, garanti verilirse ABD’den Patriot alınabilir” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S- 400 test atışıyla ilgili olarak, “Her savunma tedarik programı çerçevesinde deneme ve sistem kontroller yer almaktadır. Bu usüller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir” derken, S-400 tedarikinin zorunluluk olduğunu savundu. Akar, “Garanti verilirse ABD’den Patriot alınabilir” diye konuştu.

Akar’ın açıklamaları şöyle:

“Tam koruma ve kapsama için tüm katmanların ve sektörlerin dikkate alınması gerekir. İhtiyaca göre alternatif sistemler (Patriot, SAMP-T gibi) de alınabilir. Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır

S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur. (Yunanistan’ın elinde bulunan Rus S-300’ler) S-400’ler milli sistemde müstakil olarak, NATO’da var olan S-300 gibi Rus menşeli silahların kullanıldığı gibi kullanılacaktır.

Transferi, ortak üretim ve teslimat takvimi gibi garantiler verilirse ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alınabilir. ‘Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor’ gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil.”