- Nur Beyaz Erkızan, demokratik bireyden söz eder. Demokratik bireyde,
Bak şimdi
Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı
Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılına girerken hiç sevinemiyorum. Bunun bir çok nedeni var. Ben bu yazıda iki neden üstünde ileri geri konuşacağım.
Sevinememin ilk neden; düşünce özgürlüğü. Bu yazıyı yazarken Can Atalay, Barış Pehlivan, Merdan Yanardağ, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala hapiste.
Elli Yıldır yazarım, elli yıldır düşünce özgürlüğü üstüne yazdım, hepsi boşa gitti, bu yazı da boşa gidecek. Pek,, ben bu yazıyı niye yazıyorum. Bu yazıda önceki yazılarda olmayan bir nokta var. Düşünce suçuyla ilgili yazılar neden boşa gidiyor. Bak şimdi...
Gerçek Ne, Doğruluk Ne
Adlarını yazdığım kişilerin hapiste olması bir geçek. Bak şimdi, soruya bak. Bu hapislik onların hapiste olmasını doğru gösterir mi.
Al sana felsefe... Gerçek olan ne, doğru olan ne.
A.Kadir Çüçen şöyle diyor, “...doğruluk ve gerçeklik bir ilişki içinde ama aynı lşey değiller.” (A. Kadir Çüçen, Felsefeye Giriş, Sentez Yayıncılık, Bursa 2013, Y-90)
Bak şimdi, neymiş, gerçeklikle doğrluluk aynı şey değilmiş.
Peki doğruluk ne, gerçeklik ne... Çüçen şöyle diyor, “...doğruluk düşüncedeki bir şey üzerine söylenmiş bir yargıyaveya bir önermeye aittir. Bir yargının vya önermenin doğruluk değeri vardır. (...) Doğruluğun yargıda, düşüncede, önermede ve zihinde olduğunu belirledikten sonra ‘Gerçeklik nedir ve nerededir?’ sorusuna bir yanıt arayabiliriz. Gerçeklik düşünceden bağımsız olarak var olan bir durum, olgu veya nesnedir. Gerçeklik, doğruluğu sağlayan varlığın bir özelliğidir. Doğruluk, düşüncenin özelliği iken, gerçeklik düşünceden bağımsız olarak var olan bir şeyin özelliğidir.” (Çüçen a.g.e. 907)
Çüçen, altın örneğini verir. Altın bir geçektir. Doğru veya yanlış değildir. “Altın sarıdır” dendikte bir yargıda bulunuruz, bu yargı doğru ya da yanlıştır.
Demokratik Birey