İstanbul Esenyurt'ta bahçesinde baktığı yavru kedi tarafından eli tırmalanan Emir Kurt'un olaydan yaklaşık bir ay sonra sağ gözünde görme kaybı başladı. Kurt, durumu önemsemedi ancak 2 gün sonra sağ gözünde tamamen, sol gözünde kısmi görme kaybı yaşaması üzerine hastaneye başvurdu. Gittiği ilk hastanede tanı koyamayan doktorlar, Kurt'u Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti.

Yapılan muayenelerde, Kurt'u tırmalayan kediden Bartonella bakterisi bulaşma şüphesi üzerine bir dizi test yapıldı. Testlerin pozitif çıkması sonucu ilaçlı tedaviye başlandı.

"SAĞ GÖZÜM YÜZDE 30 GÖRÜYOR"

Yaklaşık 2 aydır uygulanan tedavi sonunda Kurt'un sol gözü normale dönerken, sağ gözünde yüzde 70'lik görme kaybı devam ediyor.

Yaşadıklarını anlatan Kurt, bahçede beslediği kedinin elini tırmaladığını, yaklaşık bir ay sonra sabah uykudan uyanınca görme kaybı yaşadığını anlattı.

Özgür Özel'den Terzi Fikri göndermeli kayyım tepkisi: Erdoğan darbeci geleneği devam ettiriyor Özgür Özel'den Terzi Fikri göndermeli kayyım tepkisi: Erdoğan darbeci geleneği devam ettiriyor

Kurt motosiklet kullandığı için rüzgardan dolayı bir sorun yaşadığını düşündüğünü belirterek, "Okula gittim. Bu olaydan iki gün sonraysa sağ gözüm tamamen gitti, sol gözümde başladı. Hastaneye gittim. Beni göz anjiyosu olmam için Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderdiler. Buradaki doktorlar hemen Bartonella olduğumu anlayıp test istediler. İlaçlı tedaviye başladım" ifadelerini kullandı.

Sokak kedilerine bahçesinde baktığını söyleyen Kurt, "Sol gözümdeki görme kaybı düzeldi, sağ gözüm ise yüzde 30 görüyor. Artık iyileşeceğim günü bekliyorum. 3-4 senedir sokak kedilerini bahçemde tedavi ediyorum, onlara bakıyorum. Kediden dolayı böyle bir şey yaşayacağımı düşünmezdim. Kedilerde bakteri olduğunu biliyordum ama bu sonuçlara neden olacağından haberim yoktu. Çok kötü bir duygu. Kuduz veya bakteri fark etmez, kesinlikle hayvanlarla bu tip bir temas sonrası hastaneye gidilmeli" dedi.

"DIŞARI ÇIKAN KEDİLERİN TEMİZLİKLERİ YAPILMALI"

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğan, Bartonella bakterisiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Bartonella bakterisinin özellikle kedilerden bulaştığına dikkati çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğan, "Kedilerin ısırması, tırmalaması veya açık bir yaraya temas etmesi sonucu bulaşabilir. Özellikle temas ettiği yerde şişlik, yanma, durum bozukluğu, ısırdığı noktanın olduğu yerin lenf bezlerinde şişlik yapabilir. Gözde ise nörolatik dediğimiz göz sinir merkezinde iltihaba neden olabilir. Temas sonrası o bölgenin temiz ve bol sabunlu suyla yıkanması gerekiyor. Bir hafta ile 10 gün arasındaysa en yakın sağlık merkezine başvuru yapılması gerekiyor. Geç tanı konulduğunda veya tutum şiddetli olduğu zaman kalıcı görme kaybına neden olabilir" diye konuştu.

Bakterinin çoğunlukla dışarıda yaşayan kedilerden bulaştığını, evde yaşayan kedilerin de dışarıdan geldiklerinde temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Veteriner takibinde bakımları yapılmalı. Tedavisi 2 ile 6 ay arasında süren bir bakteri türü. Erken tanı ise bu konuda çok önemli" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA