‘Bağışıklık için 100 milyon doz gerekli’ İşte Çin aşısıyla ilgili merak edilenler

Yayın tarihi: 7 Aralık 2020 Pazartesi 11:18 am - Güncelleme: 7 Aralık 2020 Pazartesi 11:18 am

Çin aşısının Türkiye’de  uygulanmasına günler kala, Prof. Dr. Nuri Zafer Kurugöl bağışıklık kazanılması için en az 100 milyon doz aşıya ihtiyacın olduğunu söyledi.

 

Çin aşısına güvendiğini söyleyen Kurugöl, herkesin yaptırması gerektiğini söyledi. Profesör; virüsü geçirenlerin de aşılanmasını önerip toplumun bağışıklık kazanması için en az 100 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dökme Çin aşısı Brezilya’ya bidonlarla taşındı. Peki bize nasıl gelecek?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilk etapta 10 milyon adet geleceğini açıkladığı Çin aşıları bu hafta kullanıma girmesi bekleniyor. Bilim insanları toplumun aşılanması taraftarı olurken, vatandaşların ise konu hakkında birçok soru işareti bulunuyor.

Hürriyet’in haberine göre; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Zafer Kurugöl, aşıyla ilgili “Çin mallarına karşı duyulan güvensizlik malum, ancak lütfen Çin aşısı deyip küçümsemeyin. Sağlık Bakanlığı’nca ücretsiz olarak sunulacak olan bu aşıyı mutlaka olun. Böylece ülke olarak önemli salgından kurtulmamız sağlanabilir” ifadelerine yer verdi.

 

“EN AZ 100 MİLYON DOZ AŞI LAZIM”

Pandeminin kırılması için toplumun en az yüzde 65’inin bağışıklık kazanması gerektiğini belirten Kurugöl, “Sadece yeteri kadar aşı yaparsak pandemi kırılabilir. Türkiye için en az 100 milyon doz aşı lazım” dedi.

Aşının çocuk felci ile benzerlik gösterdiğini söyleyen Kurugöl, aşıya güvendiğini belirtti.  Çin aşısının yüzde 92 ile yüzde 97 oranında sonuç verdiğini belirten Kurugöl şu ifadeleri kullandı:

 

Bakan Koca neden Çin aşısını seçtiklerini açıkladı

“17 Kasım 2020 tarihinde önemli bir dergide yayınlanan Faz 2 klinik çalışmanın sonuçlarında 18-59 yaş grubu kişilerde kullanıldığında aşının etkisi ve güvenilirliği değerlendirildi. Bu çalışmada 14 gün arayla iki doz yapılması önerilen aşının yüzde 90 bağışıklık oluşturduğu, önemli bir yan etkiye sebep olmadığı gösterildi. İlk önce Brezilya’da daha sonra ülkemizde bu aşı ile ilgili Faz 3 çalışmasına izin verilmişti. Önce sağlık çalışanlarına yapılan bu aşıda şimdiye kadar aşılamayı engelleyecek bir yan etkiye rastlanmadı. Yine 30 Kasım’da çıkan bir yayın da bu sonuçları destekliyor. Hatta yüzde 92 ile yüzde 97.4 arasında bağışıklık geliştirdiği bildiriliyor”

“KORONAVİRÜSE YAKALANANLARDA AŞI OLMALI”

 

Koronavirüse yakalananların da aşı olması gerektiğini söyleyen Kurugöl, “Enfeksiyonun oluşturduğu bağışıklığın az olduğuna dair yenilenen bulgular var. Aşılama oranı yüzde 40 olursa salgını kontrol altına alamayız. Bu aşıların çok hızlı gelmesi lazım. En azından 50 milyon aşı çok kısa sürede gelmeli” dedi