Bağımsızlık ve Hürriyet

Yayın tarihi: 15 Kasım 2022 Salı 9:19 am - Güncelleme: 15 Kasım 2022 Salı 9:40 am

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Sosyo politik ve fenomenolojik bilgilerden mahrum, bilhassa solcular, bağımsızlık ile hürriyeti birbirinin sebebi ve amacı zannederler. Oysa pratik sosyoloji ve psikoloji tarihi hakikatlerin böyle olmadığını ayan beyan göstermektedir.

Sosyolojik ve tarihi hakikatler bize şunu göstermektedir ki, bağımsızlık, hürriyetin, hürriyet bağımsızlığın sebebi ve neticesi değildir. Bu konuyu siz okurlarımızı ilmi cihazla mücehhez kırma gayesi ile tarih ve sosyoloji ilmine vakıf Vakıf Keseri ile bu mevzuyu müzakere ettik ki, Vakıf Keseri, Sultan Murat’ın kesecibaşıcısı Solak Latif’in zürriyetinden hasıl olmuş ve ekabir bir sülalenin mühim bir ferdi olup, Türkiye’de 1923’de bir kurtuluş harbi olmadığını, İngiliz gizli vesikalı ile tesbit ve ispat etmiştir. Ve üstad 10 ciltlik bir faaliyet ile Türkiye’nin iktisadi, ticari, siyasi, ilmi, edebi haritasını çıkarmıştır ki; ilaveten 5 cilt ile dünya tarihine intibatı sağlamıştır. Filvaki üstada kendisine teklif ve rica edilen çeşitli partilerden milletvekili ve hatta vekil olma teklifini reddetmiş olup, kendisini hür ve müstakil bir vaziyette muhafaza ve müdafaa etmiştir ve bütün bunlara ilaveten üstad evlenmeyip kendini ilime ve tefekküre hasretmiştir. Ve ilaveten üniversitelerin fevkinde bir kariyere sahip olduğu için fahri baş profesör ilan ve tesbit edilmiştir.

Üstad bağımsızlık ve hürriyet alakası mevzuunda şunları celp etmiştir.

Demiştir ki, mesela, bilhassa ve bilfarz Tankanika’ya bakalım. Tanganika öyle bir memlekettir ki, bağmışız değildir ve fakat hürdür. Buna mukabil Rusya bağımsız ve fakat hür değildir. Ne kadar enteresan ve calibi dikkat. Oysa İngiltere hem bağımsız hem hürdür. Ve Amerika o da hem bağımsız, hem hürdür.

Şu görülüyor ki, bağımsızlık ile hürriyet birbirine mukabil değil. İlerde olabilir, ya da olmayabilir veya biri öbürü olmaz.

Ve bu ilmin ışığında Türkiye’ye bakarsak dikkat bir manzara dikkatinizi çeker.

Türkiye 1908-1923 arası yarı bağımsız ve fakat hür bir memleketti. 1923-1950 arası bağımsız ve fakat tek parti idaresiyle bağımsız değildi.

1950’de Demokrat Parti ile Türkiye hem bağımsız hem hür bir memleket oldu. Ve fakat CHP, tek parti huyundan vazgeçemediği için bir darbe ile iktidara geldi ve memleket hürriyetini kaybetti. Ve fakat Adalet Partisi ile tekrar hür ve bağımsız olduk. Ama başta CHP ve solcular hürriyetimize saldırdı. Bu saldırı neticesi batıyorduk. Filvaki, Kenan Evren 12 Eylül’de memleketi kurtardı. Bağımsız ve hür bir memleket olduk. Hatta bu devirde eşitlik de sağlandı. Öyle ki bir sağdan, bir soldan idam ettik. Şimdi de hür ve bağımsız olarak yaşıyoruz.
Velhasıl kelam.