Bağımsız Maden-İş: Bakanlığın mühürlediği maden ocağına 20 işçi sokuldu

Yayın tarihi: 25 Ekim 2020 Pazar 2:37 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2020 Pazar 2:42 pm

Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, Ermenek’te Çalışma Bakanlığı tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliğine uyulmadığı için mühürlediği Seba Madencilik’e ait maden ocağına 20 işçinin çalışmak için indirildiğini açıkladı. Çetin, işverenin sorumluluğu üzerinden atmak için işçileri “Rızamla geldim” diye kağıt imzalattığını belirterek, “Bütün sorumluluğu şu anda yer altında çalışan 20 arkadaşımıza yüklediler” dedi. Maden işçisi Ali Selvi’nin oğlu Ömer Selvi, “Babam benim cebime 5 kuruş sokamıyor, babamın hakkını verin” diye çağrıda bulundu.

Manisa’nın Soma ilçesinden ücret ve kıdem tazminatı Ankara’ya yürümek isteyen madenciler, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in verdiği sözün tutulmasını bekliyor. Kırkağaç Çamlığı’nda bekleyen işçilerin, verdiği 10 günlük süre 31 Ekim Cumartesi günü dolacak.

Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin’in ANKA’ya verdiği bilgiye göre Karaman’ın Ermenek ilçesindeki işçilerin eylemi de “Ücret ödendi, ödenmedi” tartışmasıyla kırılmaya çalışılıyor. Çetin, Seba Madencilik’te 7 aydır ücretini alamayan işçilerden 19’nun ve Cenne 1 No’lu maden ocağında da 9 işçinin ücret alacaklarının bir kısmının ödendikten sonra İş Kanunu’nun 25’inci Maddesi’ndeki “ahlak ve iyi niyet” hükmü gerekçe gösterilerek işten atıldığını açıkladı.

“Hakları için eylem yapan arkadaşlarımızı ahlaksızlık gerekçesiyle işten attılar” diyen Çetin, 60 kadar işçinin de halen ücret alacağının ödenmediğini duyurdu.

‘MÜHÜRLÜ MADEN OCAĞINA 20 İŞÇİ İNDİ’

Çetin, işverenin işçilerin eylemini bölmek için girişimlerde bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Ücretler ödendi gibi bir algı yaratmaya çalışıyor. Ücretlerinin bir kısmını ödediği arkadaşlarımızı işten attı. Bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliğine uyulmadığı için mühürlediği Seba maden ocağındaki arkadaşlarımızı işe çağırdılar. Atılan 19 işçi yerine alınan 20 maden işçisi arkadaşımıza ‘Rızamla geldim’ diye kağıt imzalatıldı ve madene indirildi. İşçilerin direnişi kırılmaya çalışıyor.”

Çetin, Ermenek’teki işçileri alacaklarının yarın saat 17.00’ye kadar ödenmemesi halinde Ankara’ya başlatılan yürüyüşün devam edeceğini duyurdu.

‘BABABIN HAKKINI VERİN’

Ermenek’teki madenciler bugün basın açıklaması yaptı. Maden işçisi Ali Selvi’nin oğlu Ömer Selvi, “Babam benim cebime 5 kuruş sokamıyor, babamın hakkını verin” dedi. Maden işçisi Bekir Sami Karakurt ise işveren Hatem Özbey’in kendisini okul arkadaşı olduğunu belirterek, “Yiyecek ekmekleri yoktu. İşçilerin haklarını çalarak 12 tane TIR filosu yaptı” diye vurguladı.