Bağdadi’nin yerini bacanağı deşifre etti, görüntüleri paylaştı iddiası

Yayın tarihi: 28 Ekim 2019 Pazartesi 9:10 am - Güncelleme: 28 Ekim 2019 Pazartesi 9:10 am

IŞİD liderinin saklandığı yeri deşifre eden kişinin Ebubekir Bağdadi’nin bacanağı Muhammed Ali Sacid olduğu, ardından teknik takip başlatıldığı, video görüntülerinin paylaşıldığı iddia edildi.

Irak basını, istihbarat birimleri tarafından tutuklanan Ebubekir Bağdadi’nin bacanağı Muhammed Ali Sacid’in soruşturmasında IŞİD liderinin kaldığı yerleri video görüntüleri ile birlikte ifşa ettiğini ve bu bilgilerin Amerikan makamlarına teslim edildiğini ileri sürdü.

IŞİD’in yeni lideri belli oldu! ‘Son bulmadı’ uyarısı yapıldı

Irak Güvenlik Basın Hücresi de uzman bir ekibinin bir yıl boyunca düzenli istihbarat bilgilerine dayanarak Bağdadi’yi ve yanındakileri takibe aldığını açıkladı.

Açıklamada, istihbarat çalışmaları sonucunda Bağdadi’nin Suriye’nin İdlib kenti kırsalında sağlandığının saptandığını, Irak Ulusal İstihbarat Dairesi’nin ilgili taraflarla birlikte operasyon düzenleyerek IŞİD liderini öldürdüğü belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada Ebubekir Bağdadi’nin İdlib’de düzenlenen bir operasyonla öldürüldüğünü duyurmuştu.

Trump: Bağdadi öldürüldü, Rusya, Türkiye, Suriye ve Irak’a teşekkür ediyorum

BAĞDADİ KİMDİR?

İbrahim Avad İbrahim el-Bedri yani Ebu Bekir el-Bağdadi, 1971 yılında Irak’ın Samarra kentinde doğdu. Katı şeriat kurallarına riayetiyle tanınan Bağdadi 1996’da Bağdat Üniversitesi’nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu. Daha sonra ise Saddam İslami Çalışmalar Üniversitesi’nde 1999’da yüksek lisans, 2007’da doktorasını tamamladı.

Bağdadi lisans eğitiminin ardından 2004 yılına kadarki dönemi Bağdat’ın Tobçi mahallesinde, iki eşi ve altı çocuğuyla birlikte geçirdi. Şubat 2004’te ABD güçleri tarafından Felluce kentinde tutukladı ve 10 ay boyunca Bucca kampındaki tevkif merkezinde kaldı. Hapisten çıktıktan sonra, El Kaide’nin Irak sorumlusu Ürdünlü Ebu Musab El-Zerkavi ile temas kurdu.

Zerkavi, Haziran 2006’da bir ABD hava saldırısında öldürüldü ve yerine Mısırlı Ebu Eyyüp El-Masri geldi. Aynı yılın Ekim ayında Masri, Irak El Kaidesi’ni dağıttı ve Irak İslam Devleti (IİD) örgütünü kurdu. Grup, özel olarak El Kaide’ye bağlılığını bildirmeye devam etti. Bağdadi bu grup içerisinde yer aldı Nisan 2010’da örgütün “yeni emiri” seçildi.

Erdoğan’dan Bağdadi hakkında açıklama: Dönüm noktasıdır

2011’de Suriye’deki kargaşadan yararlanmak isteyen Bağdadi, Suriye’deki örgüt üyelerinden birine, Suriye’de gizlice Irak İslam Devleti’nin bir kolunu kurmasını istedi. Bağdadi kısa süre sonra El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed el-Colani ile anlaşmazlığa düştü. 2013 baharında Bağdadi, Nusra Cephesi’nin Irak İslam Devleti’ne katıldığını ve ortaya çıkan yeni örgütün adının IŞİD olduğunu açıkladı.

El Kaide lideri Ayman El-Zevahiri Bağdadi’ye, Nusra Cephesi’nin bağımsızlığın sağlamasını emretti. Bağdadi ise emri yerine getirmedi. Şubat 2014’te Zevahiri IŞİD’i El Kaide’den çıkardı. IŞİD buna Nusra Cephesi’yle çatışarak cevap verdi. Örgüt Temmuz 2014’te Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u işgal etti. Bundan kısa bir süre sonra da Bağdadi “halifelik” ilan etti.

Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne saldıran örgüt, Kürt güçlerinin sert direnişi ile karşılaşarak ilk defa yenilgi yüzü gördü. Nitekim örgütün Suriye ve Irak’ta işgal ettiği alanların büyük bölümü uluslararası koalisyonun desteği ile Kürt güçler tarafından tekrar kurtarıldı. Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’in son kalesi olan Deyrezor’un Bağoz kasabasını kontrol etmesi ile örgütün halifeliğini ilan ettiği toprakların tamamı elinden alınmış oldu. Bağdadi’nin Bağoz’da yaralandığı iddia edildi.