Aziz Nesin aramızdan ayrılalı 25 yıl oldu

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 4:21 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 4:21 pm

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Aziz Nesin, tam 25 yıl önce aramızdan ayrıldı.

Kısa öykü, tiyatro, şiir gibi çeşitli dallarda bir çok yapıtı bulunan, eserleri pek çok farklı dile çevrilmiş, toplamda 8 milyondan fazla baskı yapmıştı.

Türk edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden olan Türk mizah yazarı Aziz Nesin, Unesco’nun yayınladığı dünya çeviri bibliyografyasına göre, Türkçe eser veren yazarlar arasında yabancı dillere en çok çevrilen yazarlardan biri olmuştu.

Aziz Nesin 20 Aralık 1915 yılında Heybeliada’da doğdu. 1924’te İstanbul Süleymaniye’deki adı daha sonra İstanbul 7. İlkokulu olarak değiştirilecek olan “Kanuni Sultan Süleyman İptidai Mektebi’nin 3. sınıfına girdi.

İki yıl Darüşşafaka Lisesi’nde okuduktan sonra, 1935’te Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1937’de Ankara’da Harp Okulu’nu bitirip teğmen oldu.

Askerlikten uzaklaştırılmasının ardından sonra 1945 yılında Sedat Simavi’nin çıkardığı “Yedigün” dergisine girdi; daha sonra Karagöz gazetesinde de yapacağı gibi redaktörlük ve yazarlık yaptı.,

1946’da bir grup üniversite gencinin tan gazetesini yakması üzerine, sekiz sayı süren, “Cumartesi” adlı haftalık magazin dergisini çıkarmaya girişti.

1946’da Sabahattin Ali ile birlikte “Marko Paşa” mizah gazetesini çıkardı ve büyük ses getirdi.

İkinci kitabı Azizname’yi 1948’de çıkardı. Taşlamalardan oluşan bu kitap için İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı 6 ay hapse mahkûm edildi.

Nesin, 1966’da Bulgaristan’da yapılan uluslararası gülmece yarışmasında birincilik ödülü olan Altın Kirpi’yi “Vatani Vazife” adlı öyküsüyle kazandı.

Eşi Meral Çelen’in önerisiyle 1972’de Nesin Vakfı’nı kurdu. Vakıf’ta, her yıl belirli sayıda alınan kimsesiz ve yoksul çocukların bakım ve eğitimlerini üstlendi. Kitaplarının tüm gelirini vakfa bıraktı.
1976-1980 arasında her yılın edebiyat ürünlerinden seçmelerin bulunduğu Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığı’nı çıkardı.

1974’te Asya-Afrika Yazarlar Birliği’nin Lotus Ödülü’nü kazanan Nesin, 1975 lotus ödülünü almak için Filipinler’in başkenti Manila’da yapılan törene katıldı.

1984’te “Aydınlar Dilekçesi” girişiminde bulundu.

Aziz Nesin, 2 Temmuz 1993’te Pir sultan abdal etkinliklerine katılmak üzere gittiği sivas’ta 37 kişinin yaşamını yitirdiği madımak oteli katliamı’ndan sağ kurtuldu.

Aziz Nesin, söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı’da, 6 Temmuz 1995’de geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti.

7 temmuz 1995’te vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca’daki Nesin Vakfı’nın bahçesine gömüldü.