Aziz Çelik, AKP’li Güler’in emekli-çalışan sayısı verilerini yalanladı! Meğer Avrupa ile aynı koşullardaymışız

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2024 Cumartesi 9:16 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2024 Cumartesi 9:35 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

Çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, AKP’li Abdullah Güler‘in dünyada 3-4 çalışana karşılık 1 emekli olduğu Türkiye’de ise 2 çalışana 1 emekli olduğu iddiasını yalanladı.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilikle ilgili Avrupa ülkelerini de örnek vererek “Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ama şu an ülkemize baktığımızda halihazırda yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 civarında emekli olduğunu görüyoruz. Yani 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım” dedi

AKP’den emeklilik yaşı açıklaması: Kimi ülkelerde 70, bu sürdürülebilirlik açısından önemli

AZİZ ÇELİK AKP’Lİ ABDULLAH GÜLER’İ YALANLADI

Çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik kendisine ait sosyal medya hesabından AKP’li Güler’i yalanlayarak “3-4 çalışana karşılık bir emekli ortalaması konusunda iddianız doğru değil! Varsa kaynağınızı ve verilerinizi paylaşınız! Ben sizinle Avrupa ülkeleri tablosunu aşağıda paylaşıyorum. Avrupa ülkeleri ortalaması Türkiye’ye benziyor! Liste ve kaynaklar aşağıda!” ifadelerini kullandı.

Aziz Çelik açıklamasında şunları söyledi:

Abdullah Beye açık çağrı yapıyorum!

Aşağıdaki haberde görüleceği gibi Abdullah Güler “Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır” demiş.

3-4 çalışana karşılık bir emekli ortalaması konusunda iddianız doğru değil! Varsa kaynağınızı ve verilerinizi paylaşınız!

Ben sizinle Avrupa ülkeleri tablosunu aşağıda paylaşıyorum. Avrupa ülkeleri ortalaması Türkiye’ye benziyor! Liste ve kaynaklar aşağıda!

Eğer bu verilerimin yanlış olduğunu kanıtlarsanız ben özür dileyeceğim ama eğer iddianızı ispatlayamazsanız sizin kamuoyundan özür dilemeniz gerekir.

Sizin ortalamanız neresi? Hangi ülkeler mesela? Sosyal güvenliğin beşiği Avrupa’dır. 3-4 çalışana 1 emekli iddianız doğru ise veriniz ve kaynağınız ne? Mesela hangi Avrupa ülkesinde böyle bir oran var?

Ben bazı örnekler vereyim. Ayrıntılar aşağıdaki tabloda:

Almanya’da 44 milyon çalışan ve 24 milyon emekli var.
Fransa’da 28 milyon çalışan ve 21 milyon emekli var.

Hadi “oralar nüfusun yaşlı olduğu erken sanayileşmiş ülkeler. Türkiye ile karşılaştırmak doğru olmaz” diyelim!. Peki, Türkiye’ye benzer ülkelere bakalım:

Portekiz’de 4,7 milyon çalışan 2,9 milyon emekli var.
Bulgaristan’da 3 milyon çalışan 2 milyon emekli var.
Yunanistan’da 4,4 milyon çalışan 2,4 milyon emekli var!
Polonya’da 15 milyon çalışan 10,5 milyon emekli var.

Türkiye aktif-pasif oranında Avrupa ortalamasına yakın ve Hırvatistan, Fransa, Letonya, Estonya, Romanya, Polonya, Slovenya, İtalya, Belçika, İsviçre, Portekiz ve Çekya’dan daha yüksek bir aktif pasif oranına sahip. Yunanistan ve İspanya ile çok az farkı var.

“3-4 çalışana bir emekli iddiası” sosyal güvenlikte artık mümkün olmayan bir oran.

Uzun bir süredir emeklilik söz konusu olunca emeklilik sisteminde normal olanın dört çalışana bir emekli olduğu ve dünyada böyle olduğu iddiaları gündeme getiriliyor.

Bu iddia sosyal güvenlik sistemlerinin erken dönemlerinde mümkündü. Çünkü sigortalı sayısı fazla ve emekli sayısı azdı. Günümüzde mümkün değil. Çünkü hem emekli sayısı arttı hem de ömür uzadı. O yüzden günümüzde “3-4 çalışana 1 emekli” iddiası geçersizdir.

Bunun için sosyal güvenlik sistemleri sadece prim ile yürümüyor, kamu katkısı artıyor ve daha da artması gerekiyor.

AZİZ ÇELİK’İN PAYLAŞTIĞI LİSTE

Kaynak: HABER MERKEZİ