Azerbaycan tespit etti! Karabağ’da altın yağması

Yayın tarihi: 4 Kasım 2020 Çarşamba 7:44 am - Güncelleme: 4 Kasım 2020 Çarşamba 7:44 am

Azerbaycan’ın bazı bölgeleri Ermenistan’dan geri almasının ardından iki bölgede yasadışı altın madenciliği işletmeleri ortaya çıkarıldı. Soruşturma başlatıldı.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre,  Azerbaycan topraklarının altın madeni açısından zengin olduğu biliniyordu. Özellikle Kelbecer ve Zengilan bölgelerinde Sovyet döneminde belirlenmiş yataklar mevcuttu.

Bu yataklardan bazılarının kimi firmalar tarafından işletildiği ortaya çıktı. Azerbaycan Başsavcılığı’nın yaptığı tespitler sonucunda bir firma hakkında incelemeler sürdürülürken, bir diğer firma hakkında soruşturma başlatılması kararlaştırıldı.

ERMENİSTAN’A TAŞINDI

Zengilan bölgesindeki altın madeni, ilçenin hemen kuzeydoğusunda yer alıyor. Maden bölgesi Ermenistan’a çok yakın bir yerde. Maden sahasındaki çalışmalar ve çıkarılan minerallerin işlenmesi için kurulan tesis interaktif haritalardan dahi çok rahatlıkla görülebiliyor. Azerbaycan kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Ermenistan sınırına yakın bölgedeki maden sahası açıldıktan sonra çıkan cevherlerin taşınması için iki ülke sınırının Ermeni tarafında tesis kurulmuş. Ermenistan tarafındaki tesiste dinlendirme havuzunun varlığı da dikkat çekiyor. Tesisin yanında bir de havaalanı bulunuyor. “Kapan Endüstri Bölgesi” olarak kurulan bölgede altın madeninin ayrıştırıldığı değerlendiriliyor.

Azerbaycan Başsavcılığı, yaptığı incelemelerin ardından İsviçre kayıtlı Vallex Group hakkında soruşturma başlattı.

Şirketin Azerbaycan topraklarına yasadışı yollarla girdiği ve 301 milyon manat haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle soruşturma yürütülüyor. Yasadışı olarak işletilen diğer altın madeni ise Ermenistan kontrolündeki toprakların kuzeyinde Ermenistan sınırında yer alan Kelbecer’de bulunuyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, yaptığı açıklamada, Ermenistan’dan geri alınan arındırılan Vejnali köyündeki altın madeninin de kaçak olarak işletildiğini dile getirdi. Hacıyev, Vartan Sermakes’in kurduğu Frank Muller firmasının yasadışı şekilde altın aradığı yönünde bölgede fazlasıyla kanıt olduğunu dile getirdi.

Gelişmeler, uzun yıllar bölgedeki Ermenistan egemenliğinin sürdürülmesinin bir nedeninin de altın madenleri olduğu yönündeki iddiaları doğrularken değerli maden yağmasını da ortaya koymuş oldu.