Azerbaycan ile yeni doğalgaz anlaşması

Yayın tarihi: 15 Ekim 2021 Cuma 12:26 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2021 Cuma 12:26 pm

Türkiye, Azerbaycan’la 2024 sonuna kadar 11 milyar metreküplük doğalgaz alımı için anlaşmaya vardı. Açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ndan geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan’dan 2024 yılı sonuna kadar 11 milyar metreküplük doğalgaz alımı için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

‘Türkiye’nin, dünyanın enerjide arz krizi yaşadığı dönemi sıkıntısız atlatacağını’ söyleyen Dönmez, “Azerbaycan ile 2024 sonuna kadar geçerli ve Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave doğal gaz ticaret anlaşması yapıldı” dedi.

Türkiye’nin gazı pahalıya aldığı iddialarını da yalanlayan Dönmez, “BOTAŞ’ın doğalgaz alım fiyatı uluslararası piyasadaki mevcut göstergelerle uyumlu ve 1300 doların altında” diye konuştu.

TPAO ve BOTAŞ’ın özelleştirileceği iddialarına da değinen Dönmez, “Ne TPAO ne de BOTAŞ’ın satılması kesinlikle söz konusu değil. Böyle bir gündem hiçbir zaman olmadı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türkiye’nin Azerbaycan ile olan iki doğalgaz sözleşmesi bulunuyordu. Bunlardan ilki olan, Şah Deniz 1 sahasından çıkarılan yılda 6,6 bcm gazın alınması sözleşmesi nisan ayında sona ermişti. Şah Deniz 2 sahasından çıkarılan yılda 6 bcm gazın alınması sözleşmesi ise devam ediyor.

Yeni Şafak yazarı: Elektrik ve doğalgaz maliyetleri konusunda Avrupa’dan iyiyiz

AKP doğalgazı da ‘keşfettik’ dedi