Popüler

Ayşegül Doğan'a verilen hapis cezası bozuldu

İstinaf, gazeteci Ayşegül Doğan'a 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasını bozdu. Doğan'ın yurt dışına çıkış yasağı ise sürecek.

İstinaf Mahkemesi, kapatılan İMC TV’nin Program Koordinatörü Ayşegül Doğan'ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılandığı davada yerel mahkemenin “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Doğan’a verdiği 6 yıl 3 ay hapis cezasını “eksik araştırma ve dosya kapsamına uygun olmayan gerekçe ile hüküm kurulması” sebebiyle yasaya aykırı bularak bozdu. MLSA'den Doğan Tekin'in haberine göre Doğan’ın avukatlarının istinaf talepleri üzerine alınan kararda, İstinaf Mahkemesi gerekçesinde, Doğan’ın DTK’nın 2012 yılında Diyarbakır’da düzenlediği ve davet üzerine katıldığı çalıştay ve toplantılara İMC TV’de program yapan bir gazeteci ve moderatör sıfatıyla katılıp konuşma, haber takibi ve röportaj yaptığına ilişkin savunması hatırlatıldı. Kararda Doğan’ın suç teşkil etmeyen bu etkinliklere örgüt talimatı olmaksızın, gazeteci olarak katıldığına işaret edilen kararda, suçlamaya konu edilen eylemlerin “silahlı örgüt üyesi olmak” suçu yönünden tek başına delil ya da örgütsel faaliyet olarak kabul edilemeyeceği vurgulandı. Kararda, Doğan’ın DTK’nin hangi eylem ve faaliyetlerine örgütsel amaçla katıldığının ortaya konulması ve tartışılması gerektiği belirtilerek Doğan hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturma sırasında elde edilen tanık ifadeleri ve delillerin denetime imkan verecek şekilde dava dosyası arasına alınmadığı gözetilmeden karar verildiğine dikkat çekildi. https://tele1.com.tr/gazeteci-aysegul-dogana-hapis-cezasi-282105/

'CEZA TESPİT GÖZETİLMEDEN VERİLDİ'

İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararının gazeteci Doğan’ın, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de 2012 yılında yapılan “2. Kürt Ulusal Kadın Konferansı’na” örgüt talimatıyla katılıp katılmadığı ve Diyarbakır’da düzenlenen “öz yönetim konulu çalıştayın” moderatörlüğünü yaptığı iddialarına ilişkin kolluğun yaptığı herhangi bir araştırma veya soruşturma işleminin yapılıp yapılmadığının tespiti gözetilmeden verildiğini belirtti. İstinaf mahkemesi aynı zamanda gazeteci Doğan’ın “silahlı örgüt üyesi” olduğunu gösteren bir kod ismi, suç teşkil eden konuşmalarının olup olmadığı, örgütün faaliyetleri ve eylemlerine katılıp katılmadığı konusunda araştırma yapılmamasını da bozma gerekçesi olarak gösterdi. Kararda, Doğan hakkında yapılacak bu araştırmalar sonucunda elde edilen başka bilgi, belge, beyan ve ifade olup olmadığının tespiti ve varsa bu belgelerin dosya arasına alınması istendi. Mahkeme, kararın devamında kovuşturma dosyasında belirtilen bu eksiklikler tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak delillere göre Doğan’ın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ve dosya kapsamına uygun olmayan gerekçe ile hüküm kurulmasının yasaya aykırı olduğuna kanaat getirdi. Belirtilen gerekçelerle Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinin hükmünün bozulmasına karar veren mahkeme, dosyanın ilk derece mahkemesine yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere gönderilmesine hükmetti.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI SÜRECEK

Kararda, gazeteci Doğan’a yüklenen suçun niteliği, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin durumu ve dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin içerikleri dikkate alındığında, yerel mahkemenin davanın karar duruşmasında Doğan hakkında verdiği yurt dışına çıkış şeklindeki adli kontrol tedbirinin “orantılı” olduğu ileri sürülerek, bu tedbirin devamına karar verildi. Henüz duruşma günü belli olmayan davanın görülmesine önümüzdeki aylarda başlanması bekleniyor.

'GAZETECİ DAVALARINDA EMSAL OLABİLİR'

Doğan’ın avukatlarından Ahmet Özmen, kararın gazetecilerin mesleki faaliyetleri kapsamında katıldığı toplantı ve etkinlikler gerekçe gösterilerek yargılandığı davalar için emsal bir karar olabileceğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında kapatılan İMC TV’nin Program Koordinatörü ve “Gündem Müzakere” programının sunucusu Ayşegül Doğan, gazetecilik faaliyetleri kapsamında Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çalıştay ve konferanslarına katılması, haber kaynakları ve meslektaşlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri gerekçe gösterilerek yargılandığı davada “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay cezasına çarptırılmıştı.