Aynı ismi taşıdıkları için muhtarlığı düşürüldü, baba isyan etti: Kimse kendi adını çocuğuna koymasın

Yayın tarihi: 17 Nisan 2024 Çarşamba 9:59 pm - Güncelleme: 17 Nisan 2024 Çarşamba 9:59 pm

Kocaeli‘de Hasan Erdöl’ün muhtarlığı, babasıyla aynı ismi taşıması ve bu durumun seçmenler arasında karışıklık yarattığı iddiasıyla İl Seçim Kurulu kararıyla düşürüldü. Baba Hasan Erdöl, karara tepki göstererek, “Sakın ola bundan sonra bir kimse kendi adını çocuğuna koymasın.” dedi.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’nde İzmit’e bağlı kırsal Arpalık İhsaniye Mahallesi muhtarlığı için mevcut muhtar Orhan Süren, Hüseyin Güldibi ve Hasan Erdöl aday oldu. 249 seçmenli mahallede Hasan Erdöl ise 113 oy alarak muhtar oldu.

Mahallede ikamet eden O.K. isimli kişi, muhtar seçilen Hasan Erdöl ile babasının aynı ismi taşıdığını, hangisinin aday olduğunun seçmenlere açıklanmadığını, ikisinin de adaymış gibi gösterilip seçmenin aldatıldığını, ayrıca aday Hasan Erdöl’ün dışarıdan seçmen getirdiği iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu’na itiraz etti.

İL SEÇİM KURULU, SEÇİMİ İPTAL ETTİ

Kararı inceleyen İlçe Seçim Kurulu, itirazın gerekçe ve delil içermediğini belirterek reddine karar verdi. Ret kararının ardından O.K., aynı gerekçelerle İl Seçim Kurulu’na giderek itirazda bulundu. İl Seçim Kurulu, dışarıdan seçmen getirildiği iddiasını kabul etmedi ancak mahallede Hasan Erdöl ismini taşıyan 2 kişinin bulunduğunu, bunlardan birinin 75 yaşındaki Hasan Erdöl, diğerinin ise 50 yaşındaki oğlu Hasan Erdöl olduğunu belirterek, aday pusulasında hangisinin olduğunu belirtilmediği ifade edildi. İl Seçim Kurulu, seçimin iptaline, 2 Haziran’da yeniden yapılmasına karar verdi.

‘TÜRKİYE’DE BİR İLK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

“Biz, İl Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu karara Yüksek Seçim Kurulu’na giderek itiraz ettik. Sonuçlanmadı. Ne zaman sonuçlanacağını da bilmiyoruz” diyen muhtar adayı Hasan Erdöl, “Bunun da Türkiye’de bir ilk olduğunu düşünüyoruz. Babam Hasan Erdöl benim adıma bile hiçbir komşumuza gidip de ‘Oğluma oy verin’ dememiştir. ‘Pusula bastırmışlar, ayrı bir pusulası vardır’ diyorlar. 3 muhtar adayının sayılmış olan pusularının içinde başka ibare veya azalar adına babama düzenlenmiş bir pusula olmadığı da sabittir ama seçim kurulunun bunu niye iptal ettiğini bir türlü anlayamadık. Yüksek Seçim Kurulu’nun hakkaniyetle karar vereceğine inanıyoruz. İnşallah lehimize olur. Her şeyin gerçeğini onların göreceğini de biliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘PUSULA DAĞITMADIM’

Karara tepki gösteren muhtar adayı Hasan Erdöl’ün babası Hasan Erdöl ise “Ben seçimlere girmedim; pusula dağıtmadım. Oğlum kazandı. Köyden vatandaşın biri, ‘Babasının adı da Hasan, senin adın da Hasan. Babası mı aday oldu, oğlu mu aday oldu? Ben hangisine muhtarım diyeyim?’ demiş. Ben de diyorum ki buradan, bu kağıtlar hakime mi gitti, valiye mi gitti, kime gittiyse orada niye açıp da bakmadı bunlara? Burada 3 tane muhtarın ismi var” dedi.

ÇAĞRIDA BULUNDU: İSMİNİZİ OĞLUNUZA KOYMAYIN

Hayretler içinde olduklarını belirten baba Erdöl, “Gezin, dolaşın bir vatandaş desin ki ‘Geldi oğluna veya kendine oy istedi.’ Tespit etsinler. Böyle bir şey yok. Ben de diyorum ki sakın ola bundan sonra bir kimse kendi adını çocuğuna koymasın. Yarın bir şey olduğu zaman böyle bizim gibi olmasınlar. Artık şaşırıyoruz biz. Biz hayret içindeyiz. Yani böyle şeylerle karşılaşmadık; çok üzülüyoruz. Beni öne niye sürüyorlar? Benim oğlum çıkmış gazeteye de ilan verdi. Sadece bizim Arpalık köyü değil, Orhaniye köyü de Gülbahçe köyü de hepsi biliyor benim oğlumun çıktığını. Vatandaşın bir tanesi böyle bir kıvılcım attıysa bizim günahımız ne burada? Biz şimdi kime gidelim derdimizi anlatalım? Geçen sefer de benim oğlum çıktı, kaybetti. ‘Eyvallah’ dedik, tokalaştık, ayrıldık. Bu sefer niye zorlarına gidiyor? Herkesin nüfus kağıdı var. Ben 1949 doğumluyum, oğlum 1974 doğumlu. Kağıtlar da gazeteler de var orada. Benim nerede ismim var? Artık takdiri en büyüklerimize sunuyorum” diye konuştu.

muhtar, aday

Kocaeli’de çıkan kavgaya müdahale eden üç polis görevden uzaklaştırıldı

Kaynak: DHA