AYM’ye bireysel başvuruya Can Atalay ayarı

Yayın tarihi: 22 Ocak 2024 Pazartesi 10:36 am - Güncelleme: 22 Ocak 2024 Pazartesi 10:38 am

8. Yargı Paketi’nin ayrıntılarına göre hükümet AYM’ye bireysel başvuruda düzenleme yapmayı planlıyor. Düzenleme hazırlığının Can Atalay kararları sonrası gelmesi dikkat çekti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “şubat ayı sonunda TBMM’ye geleceğini açıkladığı” 8. yargı paketinin ayrıntıları belli olmaya başladı.

Cumhuriyet’in haberine göre 8. yargı paketinde Can Atalay’la birlikte tekrar gündeme gelen AYM’ye bireysel başvuruyla ilgili de düzenleme yapılması planlanıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “şubat ayı sonu gibi TBMM’ye sevk edileceğini ve üzerinde çalışmaların devam edeceğini” açıkladığı 8. yargı paketinde, AYM’ye ilişkin de dikkat çeken bir düzenleme yer alıyor. Türk yargısındaki en büyük sorunlardan birinin “makul yargılama süresi” olduğu biliniyor.

Cumhuriyet’in haberine göre TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili verdiği “hak ihlali” kararı sonrasında Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasındaki kriz gündemdeyken iktidar, MHP’nin “AYM’nin yapısının değiştirilmesine ilişkin” talebinin aksine “Yüksek mahkemeye bireysel başvurunun kısıtlanması” hedefliyor.

AYM’ye bireysel başvuru için de yeni bir komisyonun oluşturulacağını söyleyen Bakan Tunç “AYM bir karar verdi, tazminat komisyonu oluşturuyoruz. Vatandaş AYM’ye gitmeden önce Adalet Bakanlığındaki bu komisyona başvuracak” diye konuşmuştu.

Adalet Bakanı Tunç’tan Atalay, Demirtaş ve Kavala açıklaması

 

Kaynak: TELE1