AYM’nin olağanüstü toplantısı sona erdi, karar çıkmadı

Yayın tarihi: 14 Ekim 2020 Çarşamba 6:07 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2020 Çarşamba 6:24 pm

“Işıklar yanıyor” paylaşımı ve yerel mahkemenin tanımadığı Enis Berberoğlu kararı ile yeniden gündemde olan Anayasa Mahkemesi’nin saat 14.00’te başlayan ve 3,5 saat süren toplantısı sona erdi. Toplantıda herhangi bir karar alınmadığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesi’nin saat 14.00’te başlayan ve 3,5 saat süren toplantısı sona erdi. Toplantıda herhangi bir karar alınmadığı belirtilirken, yerel mahkemenin Enis Berberoğlu kararının konuşulduğu öğrenildi. Herhangi bir kararın alınmadığı toplantıda yüksek mahkeme üyesi Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” başlıklı paylaşımının da görüşüldüğü kaydedildi.

Öte yandan toplantı sonrası açıklama yapılmasının beklenmediği belirtildi.

‘İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ni kapattı!’

NE OLMUŞTU?

Yerel mahkeme AYM’nin Enis Berberoğlu kararını tanımamıştı. AYM ile hükûmet arasında başlayan tartışma, yüksek mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” paylaşımıyla daha da alevlenmiş, Cumhurbaşkanlığı cephesinden Yıldırım’a “FETÖ’cü” suçlaması gelmişti.

AYM ile hükümet arasındaki tartışma, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yüksek mahkemeyi “Barış için Akademisyenler”in “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine yönelik verdiği karar üzerinden başlamıştı. Soylu’nun “Bir terör örgütü, bir PKK bildirisi bu. AYM bu bildiriye düşünce özgürlüğü diyor. AYM’nin aldığı bir kararı eleştirmek benim hakkım” demesi üzerine AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir” yanıtı vermişti.

İçişleri ve AYM arasında ‘Işıklı’ atışma

İki isim arasında yaşanan gerginlik devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den AYM’nin kaldırılmasına yönelik bir açıklama gelmişti. Son olarak dün akşam AYM Üyesi Engin Yıldırım, mahkeme binasının bir fotoğrafını Twitter hesabında paylaşarak “Işıklar yanıyor” notu düşmüştü. Yıldırım’ın bu paylaşımın “darbe” iması yaptığı iddia edildi. Yıldırım, tartışmadan üzüntü duyduğunu kaydettiği son paylaşımında, “Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı” demişti.

AYM, olağanüstü toplantı kararı alarak, paylaşımın ‘şahsi’ olduğunu yönünde bir açıklama yapmıştı. Paylaşımı yapan Yıldırım ise yanlış anlaşıldığını belirterek, özür dilemişti. Erdoğan ise “Özür dilemek yeterli mi?” diyerek topu AYM üyelerine atmıştı.

Erdoğan’dan “Işıklar yanıyor” açıklaması: Özür yeterli mi?