AYM’nin kararının ardından Kavala’dan açıklama geldi: Akıl alır gibi değil

Yayın tarihi: 29 Aralık 2020 Salı 8:12 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2020 Salı 8:12 pm

Anayasa Mahkemesi tarafından ‘hak ihlali’ başvurusu reddedilen iş insanı Osman Kavala’dan açıklama geldi. Kararı ‘endişe verici’ olarak tanımlayan Kavala, “Anayasa Mahkemesi’nin hiçbir delile dayanmayan casusluk suçlamasıyla tutuklanmış olmamı hukuka uygun bulması, akıl alır gibi değildir” ifadelerini kullandı.

Cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedildi. AYM Genel Kurulu’u 7’ye karşı 8 oyla, Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Söz konusu kararın ardından Osman Kavala’dan da açıklama geldi. Avukatları aracılığıyla açıklamasını duyuran Kavala, “AYM’deki çoğunluğun hukuk normlarına uygun olmayan bu davranışı son derece endişe vericidir” dedi.

Osman Kavala’ya Özgürlük tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Anayasa Mahkemesi’nin son anda icat edilmiş, yasadaki tanıma uymayan ve hiçbir delile dayanmayan casusluk suçlamasıyla tutuklanmış olmamı hukuka uygun bulması, akıl alır gibi değildir. AYM’deki çoğunluğun hukuk normlarına uygun olmayan bu davranışı son derece endişe vericidir.

Yargıda en yaygın ve can yakıcı sorun siyasi mesajların ve siyasi ortamın etkisiyle alınan, sağlam gerekçelere dayanmayan ve cezalandırmaya dönüşen tutuklama uygulamalarıdır. Tutuklama kararları verilirken suçlananın özgür yaşama hakkı karşısında onun adalete ve topluma zararlı bir eylemde bulunma ihtimali tartılır.

Kesin olan evrensel haktır, diğeri ise sadece bir ihtimaldir. İhtimalin özgür yaşama hakkını kısıtlamaya gerekçe olabilmesi ancak istisnai şartlarda meşru görülebilir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de Anayasamızın da uyulmasını emrettiği bağlayıcı norm budur.”

Anayasa Mahkemesi’nden Osman Kavala kararı: Hak ihlali yok