AYM’nin Can Atalay kararında Demirtaş benzerliği

Yayın tarihi: 12 Ekim 2023 Perşembe 10:26 am - Güncelleme: 12 Ekim 2023 Perşembe 10:58 am

Anayasa Mahkemesi (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay‘ın bireysel başvurusunun görüşmesini bir üyenin dosyaya hazırlanamadığı gerekçesiyle ileri bir tarihe erteledi. Daha önce eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da başvurusu aynı gerekçeyle ertelenmişti.

AYM, Gezi Davası’nda aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan TİP Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusu için yapacağı görüşmeyi ileri bir tarihe erteledi. AYM’nin itiraz başvurusunu kesin karara bağlaması bekleniyordu.

BİR ÜYE DOSYAYA HAZIRLANAMAMIŞ

Gazeteci Alican Uludağ AYM’nin Can Atalay’ın başvurusunu ileri bir tarihe ertelemesinin nedenini kendisine ait sosyal medya hesabından duyurdu. Alican Uludağ bir üyenin dosyaya hazırlanamadığı için görüşmenin ertelendiğini söyledi. Uludağ, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusunun da aynı gerekçeyle ertelendiğini ekledi.

Uludağ’ın paylaşımı şu şekilde:

Anayasa Mahkemesi, cezaevinde olan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu ileri bir tarihe erteledi. Gerekçe ise bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını söylemesi oldu. Geçen aylarda da Selahattin Demirtaş’ın başvurusu aynı gerekçeyle ertelenmişti.

NE OLMUŞTU?

14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi Davası tutuklusu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne ‘hak ihlali’ başvurusunda bulunmuştu.

5 Ekim’de yapılan toplantıda, Atalay’ın başvurusunun Genel Kurul’a sevkine ve 12 Ekim tarihinde görüşülmesine karar verilmişti.

AYM’nin Can Atalay kararı öncesi TİP’ten Ulus Meydanı’nda eylem!