AYM’den tüm vatandaşları ilgilendiren “yaşlılık aylığı” kararı

Yayın tarihi: 3 Mart 2021 Çarşamba 7:52 am - Güncelleme: 3 Mart 2021 Çarşamba 7:52 am

AYM, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaşlılık aylığı tahsis talebinde bulunulması için “işten ayrılma” şartı aranmasına ilişkin düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Ankara Gazetecisi’nden Alican Uludağ’ın haberine göre; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 62. maddesi yaşlılık aylığına başlangıcı düzenliyordu. Maddenin birinci fıkrasında, “Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya bu isteğinden sonraki ay başından başlanarak yaşlılık aylığı bağlanır” hükmü yer alıyordu. SGK de başvuruyu inceleyerek, üç ay içinde yaşlılık aylığı bağlanma kararını veriyordu. Bu üç ay sürede talep kabul edilene kadar kişiye herhangi bir maaş ödenmiyordu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, baktığı bir davada, yaşlılık aylığına başvuru için aranan “çalıştığı işten ayrıldıktan sonra” başvurusu şartının anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla AYM’ye başvurdu.

Talebi değerlendiren Yüksek Mahkeme, bu düzenlemenin iptaline karar verdi. Yani, yaşlılık aylığı tahsis talebinde bulunulması için “işten ayrılma” şartı artık aranmayacak.

Kararda, yaşlılık aylığı tahsis talebinde bulunan sigortalıların başvurularına SGK’nın üç ay içinde yanıt verme hakkının olduğuna dikkat çekilerek, bu durumda kişinin 3 ay boyunca herhangi bir gelir elde edemeyeceğine, bunun da kişiyi ekonomik olarak mağdur edeceğine dikkat çekildi.

AYM, bireysel başvurularda, iddialarını temellendirmeyenlerin başvurularını reddedecek