AYM’den Sırrı Süreyya Önder için ‘ihlal’ kararı!

Yayın tarihi: 3 Ekim 2019 Perşembe 12:25 pm - Güncelleme: 3 Ekim 2019 Perşembe 10:56 pm

Anayasa Mahkemesi, şu an cezaevinde bulunan eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Karar sonrası Önder’in tahliye edilmesi beklenirken, tahliyenin yarına kalabileceği öğrenildi.

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 2013 Nevruz’undaki konuşmaları nedeniyle dava açılmıştı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Eylül 2018’de Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e ise 3 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararlarını 4 Aralık 2018’de onamış, Önder 6 Aralık 2018’de cezaevine girmişti. Önder bunun üzerine, AYM’ye başvuruda bulunmuştu. 6 Aralık 2018 tarihinden bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Önder’in serbest bırakılması bekleniyor.

KIZI CEREN ÖNDER: ALMAYA GİDİYORUZ

AYM kararının ardından Sırrı Süreyya Önder’ın kızı Ceren Önder mutluluğunu Twitter’dan paylaştı.

 

 

TAHLİYESİ YARINA KALABİLİR

Kızının açıklamasının ardından, Önder’in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu ise Önder ile görüşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kayaoğlu, hâlâ Anayasa Mahkemesi’nin yazışmalarının beklendiğini belirtirken, Önder’in tahliyesinin yarına kalabileceğini açıkladı. “Yarına kalma ihtimali bu saat itibariyle, öyle görünüyor. Gerçekten de hak ihlali, tahliyesine karar verilmiş, 1 saat bile cezaevinde tutulmaması gerekiyorken muhtemelen yarına kalacak. Biraz sürüncemede bırakma durumu oluyor” dedi.

RS FM’de Atilla Güner’in sunduğu Akşam Postası programına bağlanan Kayaoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Umarım akşam geç saatlere kadar halledilir. AYM’nin kararı hak ihlali ve yeniden yargılama yapılmasına yönelik, tahliyeye yönelik bir karar değil. AYM, kararını mahkemeye gönderecek, mahkemenin de tahliye ve yeniden yargılamaya yönelik bir karar vermesi gerekiyor. Biz de henüz AYM kararını görebilmiş değiliz. AYM’den karar gelmediği için yerel mahkeme bu kararı veremiyor. Mahkeme heyetinin saat 16.30 itibariyle adliyeden ayrıldığını öğrendik. Yarına kalma ihtimali bu saat itibariyle, öyle görünüyor. Gerçekten de hak ihlali, tahliyesine karar verilmiş, 1 saat bile cezaevinde tutulmaması gerekiyorken muhtemelen yarına kalacak. Biraz sürüncemede bırakma durumu oluyor.

“Bu dosyadan Sırrı Bey aynı zamanda Selahattin Bey ile birlikte yargılanıyor. İkisi adına da hüküm giydikleri gün AYM başvurusu yapıldı. Yine de Sırrı Süreyya Önder ile ilgili böyle bir karar verilmiş olması Türkiye siyaseti ve hukuku açıdan çok önemli bir karar. Ancak bu saate kadar Demirtaş’ın dosyasıyla ilgili hiçbir gelişme yok. Gündeme de alınmadı. Başvuru yapıldıktan sonra hükümete başvuruya ilişkin dilekçe gönderilir, görüş alınması istenir, 15 günlük süre var, Sırrı Bey’de bu aşamalar tamamlandı. Selahattin Bey’in dosyasında hükümetten bir cevap alınıp alınmadığı bile belli değil. Bize Selahattin Demirtaş için gelen tek şey başvurunuz alınmıştır şeklinde bir alındı belgesi. Sırrı Bey açısından bugün tahliye edilmezse hak ihlali devam ediyor, Selahattin Demirtaş açısından hak ihlali çok daha ağır bir şekilde devam ediyor.

TAHLİYE İÇİN YEREL MAHKEME KARARI BEKLENİYOR

AYM kararı sonrası tahliye edilmesi beklenen Önder’in, tahliye için yerel mahkeme kararını bekleyeceği öğrenildi. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, tahliye için yarın yerel mahkeme kararının beklendiğini duyurdu.