AYM’den ‘homofobi karşıtı yürüyüş’ kararı! “Hak ihlali yok”

Yayın tarihi: 17 Mart 2023 Cuma 1:08 pm - Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma 1:08 pm

AYM, 2016 yılında Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ün yasaklanmasına ilişkin açılan davayla ilgili kararını verdi. Karar AYM Başkanı ve 5 üyenin karşıoyu ile hak ihlali olmadığına hükmedildi.

Kaos GL Derneği, 2016 yılında ’17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün’ dolayısıyla gerçekleştirilmek istenen Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ün Valilik tarafından yasaklanmasını AYM’ye taşıdı.

AYM 17 Haziran 2016’da yapılan itirazı görüştü. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkının ihlal edilmediğine dair alınan karar bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM, Kaos GL’nin başvurusunun ardından değerlendirdiği yasaklama kararında hak ihlali olmadığına hükmetti. Karar, AYM Başkanı Zühtü Arslan ve 5 üyenin karşıoyu ile verildi.

AYM kararında, etkinliğin yasaklanmasında ağırlıkla 2015 ve 2016’da gerçekleşen terör eylemleri gerekçe gösterildi. Buna rağmen kolluğun, etkinliği gerçekleştirek grubu korumakla yükümlü olduğu, ancak “ülkenin o anki durumu” gibi nedenlerle alınan yasak kararı gibi kısıtlamaların da demokrasi çerçevesinde olduğu savunuldu.

Homofobik saldırıya uğrayan Taylan Antalyalı’ya destek yağdı